Läs senare

Björklund: Förstatliga skolan nästa mandatperiod

Under nästa mandatperiod borde den svenska skolan återförstatligas. Det slog folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund fast under sitt tal i Almedalen på torsdagskvällen.

06 Jul 2012

Jan Björklund gick i talet hårt åt den tidigare skolministern, socialdemokraten Göran Persson, som han menar genomförde kommunaliseringen trots att han insåg att det skulle leda till en statussänkning för yrket.

– Det är egentligen otroligt. Sveriges beslutsfattare går med öppna ögon in i en reform som medvetet sänker läraryrkets status. De som fattade beslutet om kommunaliseringen av skolan begick ett stort misstag. Under nästa mandatperiod borde den svenska skolan återförstatligas.

Jan Björklund slog även ett slag för lärarlönerna, som han vill se större spridning på.

– Det måste vara större löneskillnader mellan den yrkesskicklige läraren som lyfter sina elever och den lärare som borde ha valt ett annat jobb. Det måste löna sig arbeta hårt. Det måste löna sig att prestera väl. Det måste löna sig att ta ansvar. Det måste löna sig att utbilda sig. Även i yrken där kvinnor dominerar, sa folkpartiledaren i sitt tal.

ur Lärarförbundets Magasin