Läs senare

Eleven som älskar lärare

PorträttBeata Kull instiftade Årets lärare — nu vill hon ge priset till fler.

av Karin Lindgren
11 Okt 2016
11 Okt 2016
Eleven som älskar lärare
Beata Kull vill förmedla att kunskap och allmänbildning är coolt. Foto: Anders G Warne

»Vad duktig du är.«

Beata Kull berömmer mig när jag dimper ner vid kafébordet, svettig och två minuter sen efter ett par kilometer på cykel.

Den 21-åriga mamman till Lärargalan och utmärkelsen Årets lärare fokuserar nästan alltid på det positiva. Det tycker hon att andra också ska göra — särskilt när det gäller inställningen till skolan och lärarna.

— För man skapar verkligheten med sin attityd, säger hon och illustrerar med en sökning i sin mobil:

Hon skriver in »lärare« i sökrutan och några ohippa tecknade figurer med enorma glasögon ploppar upp. Hon söker på »teacher« och karikatyrerna ersätts av bilder på unga, snygga och glada lärare. Hon pekar på en.

— En sån amerikansk vill jag också bli när jag blir stor, inte en sån där liten förvrängd svensk figur. Internet speglar samhället, du fattar vad jag menar?

Det började när hon gick i tvåan på gymnasiet och kom på idén att sälja iphoneskal med balla fröknar och magistrar på. När hon pluggade ett år på universitet i Louisiana, USA, efter gymnasiet — och såg hur respekterade och stolta lärarna var där — tog tankarna på en gala och ett pris form.

Väl hemma började hon jaga sponsorer och nätverk. Resten är historia: två lärare — Lotta Dessen Jankell och Hanna Orrling — har var och en hunnit få pris på över 50 000 kronor, den första galan har hållits.

Inspirationen kommer från Idrottsgalan, Oscarsgalan, Nobelfesten …

— Jag vet vem Zlatan är fast jag inte spelar fotboll för jag har sett honom på Idrottsgalan. Jag vill att det ska vara likadant här — folk ska känna »wow, nu vill jag kolla på tv och följa den här fantastiska läraren«, säger Beata Kull.

Hon poängterar att det är elever som ­nominerar och att det är så hon vill ha det.

— För det spelar ingen roll vad föräldrar och politiker säger om hur lärare ska vara. Om jag inte gillar personen kommer jag inte att kunna lära mig något.

Nu senast fick juryn in förslag från i princip alla gymnasieskolor i Sverige. Elevernas motiveringar är en provkarta på hennes nymyntade begrepp »lärarskap« — förmågan att skapa en bra klassrums­atmosfär, undervisa på ett begripligt sätt och koppla under­visningen till elevernas liv.

Hennes egen lärar-Zlatan heter Eila ­Eiskola och hjälpte henne att komma över sin blyghet på lågstadiet.

— Jag kunde inte säga pip när jag började skolan men Eila satte som mål att jag skulle vara konferencier på avslutningen i trean. Och det var jag.

Beata Kull sväljer den sista slurken latte. Ett möte med sparekonomen Claes Hemberg väntar. Han är en av dem som ska sitta i styrelsen för den stiftelse hon bildar. Sedan ska hon prata med Sveriges television om att göra ett program om Lärargalan.

Planen är att utvidga till nästa år och prisa en lärare i varje kategori — förskolan, grundskolan, gymnasiet och högskolan.

En 21-åring som älskar lärare … Ska inte du tänka på annat och vara ute och roa dig?

— Jag går i gång på att göra något för sam­hället. Men jag var faktiskt ute i helgen.

Personligt

Beata Kull

Ålder: 21.

Gör: Vidareutvecklar Lärargalan och priset till Årets lärare. Börjar snart plugga marknadsföring på Berghs.

Familj: Föräldrar och lillebror.

Bor: För tillfället i familjens villa i Djursholm, Danderyd.

Fritid: Spelar lagtennis på elitnivå.

ur Lärarförbundets Magasin