Läs senare

Fridolin beredd justera förstelärarreformen

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) kan tänka sig att justera reformen med karriärtjänster efter den massiva kritiken från landets lärare.
– Absolut, säger han till Lärarnas tidning.

05 Feb 2016

Som Lärarnas tidning har rapporterat sågar många lärare reformen med förstelärare och lektorer. Mer än hälften anser att förstelärartjänsten bara är till nytta för den som själv blir förstelärare och att det är oklart vad som krävs för att någon ska få en karriärtjänst. Det visar en enkät som Statskontoret har gjort bland 6.000 lärare.

– Jag är inte förvånad över kritiken. Det här är det vi hör när vi pratar med lärare och med lärarfacken, säger Gustav Fridolin.
 

I ett brev till utbildningsministern har Lärarförbundet föreslagit att regeringen ska ge Skolverket i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer om hur rekryteringsprocessen ska gå till och om hur uppdraget för tjänsterna kan förtydligas.

– Jag tycker att det är bra förslag. Det kan behövas justeringar i regelverket. Karriärtjänstreformen landade rakt i knät på huvudmännen och det kan vara en anledning till att den inte fungerat så bra som den skulle kunna göra.
 

Det låter som att du är öppen för de förändringar som Lärarförbundet föreslår?

– Absolut. Tydliga nationella riktlinjer framtagna tillsammans med lärarfacken och arbetsgivarna är en sak som borde ha funnits med från början, precis som det nu kommer att bli med lärarlönelyftet. Inom ramen för den nationella samlingen för skolan har vi just nu sådana samtal med facken och arbetsgivarna.

ur Lärarförbundets Magasin