Läs senare

”Gympaläraren” som vill få upp elevernas puls

– Vi måste klimatkompensera dataspelande med rörelse.
Det säger Kalle Zackari Wahlström som försöker komma tillrätta med ungas stillasittande i nya tv-serien ”Gympaläraren”.

08 Mar 2016
”Gympaläraren” som vill få upp elevernas puls
Foto: SVT

Med tv-programmen ”Svett och etikett” och ”Träna med Kalle” samt bloggen och boken ”Stark som en björn, snabb som en örn” har Kalle Zackari Wahlström gjort sig känd som träningsguru – huvudsakligen för sig själv och andra vuxna. 
 

Men med start i dag tisdag tar han sig an barnen i serien ”Gympaläraren” i SVT. 

– Jag fick nys om att barn rör sig alldeles för lite. Det tycker jag är dåligt, säger han.
 

Han har återvänt till sitt gamla högstadium på Vanstaskolan i Ösmo i Nynäshamns kommun – och till sin gamla idrottslärare Tommy Wahlström som fortfarande jobbar på skolan. 
 

På Vanstaskolan brukar ungefär en fjärdedel av högstadieeleverna utebli från lektionerna i idrott och hälsa, och i programmen försöker Kalle Zackari Wahlström få bukt med det faktum att så många tycker att idrotten är jobbig och tråkig. Att de gör det beror inte sällan på att de känner sig ovälkomna och utsatta, enligt honom.

– Om du måste spela fotboll och schabblar bort bollen när du får en passning så syns det på ett helt annat sätt än om du räknar fel på ett matteprov. Gympan måste vara tilltalande och trygg för alla elever, inte bara för dem som sportar på fritiden, säger han.
 

Han ägnar ett program åt ”kille-tjejproblematiken” som han kallar det faktum att många flickor vill ha en könsuppdelad idrott eftersom de tycker att dagens är anpassad efter pojkarna. 
 

Ett annat avsnitt handlar om barn med koncentrationssvårigheter och ett tredje om surfplattornas förbannelse.

– Jag är inte emot data- och tv-spel, jag spelar själv. Men om man håller på med sånt är det viktigt att kompensera med rörelse, ungefär som man klimatkompenserar när man flyger, säger Kalle Zackari Wahlström. 
 

Han tror att många människor väljer sida mellan att motionera och att ha kul i något läge, där ”kul” är att umgås med kompisar och festa. 

– Man tror att man måste sluta med allt roligt i livet om man ska hålla på med träning – äta äcklig mat och så vidare. Jag spelade hockey som liten men valde kul i högstadiet, säger 35-årige Kalle Zackari Wahlström som kom igång med sin träning först i vuxen ålder.
 

Han vet inte hur många lektioner idrott- och hälsa i veckan som vore rimligt, men det borde i vart fall inte vara färre än i andra länder. Och måhända är det för mycket fokus på teori på svenska idrottslektioner.

– Jag vet att många idrottslärare tycker att det är viktigt att ämnet är ett kunskapsämne. Men åtminstone för mig började kärleken till träning inte i teorin utan i rörelsen. Det viktigaste är att barnen får upp pulsen och blir trötta två gånger i veckan, säger Kalle Zackari Wahlström.

Plats 24 av 32 i Europa

  • 20 procent av högstadieeleverna skolkade från idrotten 2010, enligt en studie på 172 skolor.
  • Vart femte barn i yngre skolåldern är överviktigt.
  • Få barn rör sig en timme om dagen, den dos fysisk aktivitet som WHO rekommenderar. 
  • Svenska elever i grundskolan har 56 timmar schemalagd idrott och hälsa per läsår. Därmed hamnar Sverige på plats 24 av 31 i Europa. I de länder som ligger i topp har eleverna över 100 timmar per läsår. 
    Källor: Skolinspektionen, Folkhälsoinstitutet, riksdagen och EU-kommissionen.

Sju avsnitt

Gympaläraren har premiär tisdag 8 mars kl 20.00 i SVT1. Sju avsnitt. 

ur Lärarförbundets Magasin