Läs senare

Hallå där…

… Katarina Lycken Rüter, lärare i svenska och religion på Östra reals gymnasium i Stockholm, som är en av tre som är nominerade till Guldäpplet 2013.

14 Okt 2013

Guldäpplet delas ut till en lärare som förnyat lärandet med hjälp av IT. På vilket sätt arbetar du med IT?

– Under de senaste 5-6 åren har IT-verktyg blivit allt viktigare i min skolvardag. Bland annat så filmar jag mina genomgångar och länkar till dem via en blogg som eleverna följer. Ofta ger jag också individuell elevrespons i form av filmer.

Hur påverkar det lärandet och undervisningen?

– Den största vinsten är att jag märker att eleverna använder sig av materialet som jag skapar. De förstår min respons bättre och går tillbaka och tittar på genomgångar och så vidare. Det gör att vi, jag och eleverna, utnyttjar tiden i klassrummet bättre.

Vad har du för tips till den lärare som gärna skulle vilja jobba mer med IT, men inte vet vart de ska börja?

– Tänk enkelt. Jag tycker att surfplattan är väldigt bra. Jag använder bara appar när jag till exempel gör och lägger ut filmer. Om man känner sig osäker finns det många lärare som är villiga att hjälpa till, till exempel på  twitter.

Guldäpplet delas ut av stiftelsen Datorn i utbildningen. Årets vinnare presenteras på Skolforum 29 oktober.

ur Lärarförbundets Magasin