Läs senare

Kraftiga reaktioner på avtalet

Direkt efter att det kommunala läraravtalet offentliggjorts på onsdagskvällen haglade kommentarerna i social medier som Twitter och Facebook. Många var negativa och andades frustration.

27 Sep 2012

”Ogilla!”
”Jaha, i morgon går i alla fall jag ur facket.”
”Pinsamt!!! Ni skulle ta kampen men som vanligt viker ni ner …”

Så låter tre typiska reaktioner i kommentarfälten på Lärarförbundets Facebooksida. Likadant ser det ut på Twitter där avtalet diskuteras under vinjetterna #avtal2012 och #avtal12.

De negativa reaktionerna är högljudda. Samtidigt var det betydligt fler som klickade på Gilla-knappen när nyheten om avtalet publicerades på Lärarförbundets Facebooksida, än som valt att kommentera.

Och bland de som kommenterat finns också enstaka andra reaktioner:
”Skyll inte på förhandlarna. Den som lyckas bättre kan ju föra sin egen talan mot sin arbetsgivare. Förhandla själv mot SKL. Lycka till!”, skriver en lärare.

Flera förtroendevalda som röstade Ja till avtalet på representantskapet har gått ut på Facebook och hemsidor och försvarat och argumenterat för sitt ställningstagande. Det finns även exempel på förtroendevalda som röstade Nej men som ändå försvarar det demokratiskt fattade beslutet.

Somliga lärare uppmanar till demonstrationer mot avtalet. På Facebook har en grupp bildats — Lärarnas röst — vars syfte är att samla alla Sveriges lärare i landsomfattande demonstrationer i morgon fredag. I skrivande stund har gruppen dock bara 434 medlemmar.

För att möta den besvikelse och frustration som finns bland många medlemmar, och svara på frågor om avtalet, håller Lärförbundet centralt och även en del lokalavdelningar extraöppet i sina telefonväxlar.
 

Från löpet

ur Lärarförbundets Magasin