Läs senare

Kräkfriska lärare lediga med lön

Anställda i kommun och landsting får vara hemma med full lön i två dagar efter att de tillfrisknat från kräksjukan. Detta står klart efter en överenskommelse mellan SKL och fackförbunden.

20 Dec 2013

Illustration: Max Entin

Personer som tillfrisknat från vinterkräksjukan kan smitta andra i flera dagar efteråt. Därför vill skolor och förskolor att barnen stannar hemma en eller två extra dagar.

Nu får lärarna smaka på sin egen medicin, så att säga. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har nämligen kommit överens med facken om att anställda med kräksjuka ska vara hemma två dagar efter sista symptom. Med full lön. Tanken är att detta ska minska smittspridningen och sjukfrånvaron.

Tidigare har det funnits möjlighet att stanna hemma med sjukersättning. Men eftersom den anställde nu erbjuds lön i stället för sjukpenning får arbetsgivaren rätt att beordra en medarbetare att stanna hemma i upp till två dagar utan att först förhandla med facket.

Erik Hallsenius är ombudsman på Lärarförbundet med ansvar för arbetsmiljöfrågor. Han är positiv till överenskommelsen.

– Rätt använt kan detta stoppa mycket smittspridning. Det är helt rimligt att en arbetsgivare som månar om sin verksamhet tar den kostnaden. Utan kunskap om detta är risken att man är hemma på egen bekostnad i stället för på arbetsgivarens, säger Erik Hallsenius.

ur Lärarförbundets Magasin