Läs senare

Läraren avled efter skolattacken

Attacken mot skolan Kronan i Trollhättan i oktober har nu krävt ett tredje dödsoffer. Den 42-årige lärare som har vårdats för allvarliga skador dog i går kväll på sjukhuset. Dagens lektioner är inställda.
– Oväntat och oerhört tragiskt, säger Annika Wennerblom, stadsdirektör i Trollhättan där det nu flaggas på halv stång vid stadshuset.

04 Dec 2015

[uppdaterad 2015-12-04, kl 11:33]

När lärarna på skolan samlades i morse hade alla ännu inte tagit del av dödsbudet. Efter att eleverna samlats i respektive klassrum togs beslut om att de äldre, i årskurs 7-9, inte skulle ha fler lektioner.

– De hade svårt att fokusera, och det kan man ju förstå. Vi bildade en telefonkedja för att informera föräldrarna, och det finns gott om personal och föräldrar på skolans kafé som håller öppet, berättar kommunens informationschef Peter Asp.
 

Skolan yngre elever, från förskoleklass till sexan, fortsätter sin skoldag. Elevhälsa och företagshälsovård är på plats för alla som behöver stöd och hjälp.

– Det är ingen jättestor skola, alla känner alla, och han var en känd profil på hela skolan, säger Peter Asp. 

Polisen hann hålla ett första förhör med läraren som vårdades på länssjukhuset NÄL i Trollhättan. Förhöret skedde så sent som i onsdags och läraren var själv angelägen om att medverka.

– Han fick en kortare stund själv berätta, så mycket han orkade. Det var första gången vi träffade honom, han hade ju varit nedsövd och vi hade inte haft möjlighet att prata med honom förut, säger Thord Haraldsson, kommissarie och utredare i fallet.

– Enligt mina förhörsledare var han vid gott mod och verkade lättad över att få berätta sin version för oss.

– Det är ju fruktansvärd tragiskt att det blir så här, säger Thord Haraldsson.
 

Vad innebär det för utredningen?

– Att vi får ytterligare ett mord. För övrigt börjar vi bli klara. Han kanske var den siste som vi skulle höra. Nu väntar vi på obduktionsprotokoll och tekniska protokoll.

Efter beskedet om dödsfallet skriver utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i en kommentar: "Det rasistiska dådet i Trollhättan har fått ytterligare ett offer. Våra tankar går till lärarens familj. Sverige sörjer med kollegor och vänner på Kronans skola och i Trollhättans kommun. Ni är inte ensamma. Detta var en attack mot oss alla, mot det land vi är och det Sverige vi kan vara."

Lärarförbundet har på många olika sätt arbetat med att stödja lärare och elever i Trollhättan efter händelsen.
– Det är med djup sorg jag tar emot beskedet att den skadade läraren på Kronan har avlidit. Mina tankar går till hans familj, hans kollegor och de elever som förlorat en omtyckt lärare, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
 

Det var den 22 oktober som 21-årige Anton Lundin Pettersson attackerade flera personer på skolan Kronan. Två personer avled samma dag och flera skadades.
 

Den svärdbeväpnade gärningsmannen sköts av polis och träffades i magen. Han avled senare av sina skador. Enligt polisen var det rasism som motiverade Lundin Pettersson att begå dådet.

Skolattacken i Trollhättan

  • Klockan 10.09 på den 22 oktober får polisen in ett larm om att en knivbeväpnad person tagit sig in på skolan Kronan i Trollhättan. Efter 5-6 minuter är polisen på plats.
  • Ett hundratal meter utanför entrén ligger en skadad person, som rusat ut efter att ha knivhuggits inne i skolan. Det är den 42-årige lärare som senare avlider.
  • Innanför entrén ligger en man som redan avlidit av sina skador, den 20-årige elevassistenten. I närheten ligger den 17-årige elev som senare avlider på sjukhus med svåra skador.
  • När polispatrullen tar sig upp till andra våningen i skolan ser man den 21-årige svärdbeväpnade gärningsmannen, Anton Lundin Pettersson, i en korridor. När de ropar till honom vänder han sig om och går till attack mot dem i trappen. Polisen avlossar två skott, varav ett träffar gärningsmannen.
  • På den andra våningen hittas en elev med lindriga skador som överlever.
  • Gärningsmannen tycks ha letat igenom skolan systematiskt. Han knackade på olika klassrumsdörrar, och de elever som öppnade attackerades.
  • Dagen innan hade ett hot uttalats mot en annan skola i Trollhättan, Stavreskolan, som talade om att skolan skulle vara "försiktiga i dag".
    Källa: Kriminalkommissarie Thord Haraldsson

ur Lärarförbundets Magasin