Läs senare

Lärarnas tidning kan vinna pris för journalistik på nätet

Lärarnas tidnings redaktion har blivit nominerad till priset för Bästa och mest innovativa sätt att använda nätets möjligheter för facklig journalistik.

17 Mar 2016

– Det är extra roligt att bli nominerad i just denna kategori och ett kvitto på att redaktionen kommit långt i arbetet med webbjournalistik. Detta inte minst tack vare vår webbredaktör Lotta Holmström, som ligger i framkant när det gäller datajournalistik. Men det finns såväl goda kunskaper om, som en stor vilja att använda webbens möjligheter även hos övriga på redaktionen, säger Örjan Björklund, chefredaktör.
 

De senaste åren har Lärarnas tidning utvecklat arbetsmetoder i datajournalistik. Exempel på det är Lärarnas lönekarta som var en tjänst där lärare kunde lägga in sin lön och jämföra den med andra utifrån olika kriterier. Det var en god hjälp inför löneförhandlingen.
 

Redaktionen har också gjort ett stort antal kartläggningar och avslöjanden som byggt på en omfattande dataanalys. Två färska exempel är ”Lärare flyr skolor i utsatta områden” och ”Behöriga lärare saknas i nyanländas skolor”
 

Interaktiv grafik, visualiseringar och journalistiska webbtjänster har publicerats på webbplatsen som viktiga komplement till pappersutgivningen. 

– Vi har arbetat målmedvetet för att utveckla datajournalistikens tre delar: datainsamling, dataanlys och visualisering. Journalistiken kan komma närmare besökarna då de kan utforska interaktiv grafik och kartor utifrån var de bor eller vilken lärarkategori de tillhör, säger Lotta Holmström, webbredaktör.
 

Redaktionen har även satsat på vidareutbildning och kompetenshöjning inom området.

– Det här ingår i en mångårig satsning för att ta fram egna nyheter med målet att bli en självständig röst i mediebruset kring skolan, säger Karin Södergren, redaktionell arbetsledare.
 

Priset delas ut den 21 april av Fackliga nyheter som är en ideell förening för 20 fackliga tidningar med en gemensam webbplats fackliganyheter.se. De två andra nominerade är Journalisten och Dagens arbete.

ur Lärarförbundets Magasin