Läs senare

Mathias Åström Lärarförbundets nya förhandlingschef

Lärarförbundets nya förhandlingschef gillar att renovera hemmet när han får tid över.
I arbetet brinner han för facklig utbildning.

25 Jan 2007

1 mars tar Mathias Åström över som förhandlingschef i Lärarförbundet efter Ove Johansson. I dag är Mathias samordningschef i fackförbundet Sif. Men i sitt nya jobb känner han att han har hittat hem – han är nämligen utbildad mellanstadielärare, en av de sista med den utbildningen.
Mathias Åström tycker att det är viktigt att medlemmarna kan vara stolta över Lärarförbundet.
– Det är viktigt att medlemmarna känner att vi arbetar med deras frågor, säger han.  
Att det blev Lärarförbundet är egentligen en slump, han blev kontaktad av en konsult som tipsade om jobbet och han blev nyfiken. Han har dock arbetat fackligt större delen av karriären. Mathias Åström hann inte arbeta mer än något år som lärare i Kristianstad innan han anställdes som studerande- och ungdomsverksamhetsansvarig på TCO.
– Och när ungdomen gick över blev jag internationell sekreterare på TCO.
Som Lärarförbundets förhandlingschef hoppas han kunna arbeta för att medlemmarna känner att de frågor förbundet driver också är de frågor medlemmarna tycker är viktiga, bland annat i den stundande avtalsrörelsen.
– En förhandlingschefs uppgift är att se till att avtalet går att arbeta med lokalt, att det fungerar för både att både avdelningarna och ombudsmännen.
En ofta eftersatt funktion, tror Mathias, Åström är facklig utbildning. Att erbjuda material och stöd som behövs för att man ska veta vilka rättigheter man har, är en viktig facklig uppgift. Han tycker egentligen att det är den viktigaste fackliga frågan – att se till att medlemmarna utbildas i de fackliga rättigheterna.
– För min del tycker jag att en av styrkorna med Lärarförbundet är att man kombinerar både yrkesrollsutveckling med löner, avtal och arbetsmiljöfrågor. De frågorna måste gå hand i hand.

ANNIKA DZEDINA

Fakta/Mathias Åström:

Ålder: 39

Bor: Tullinge söder om Stockholm, uppvuxen i Laxå

Famil: sambo, ett barn var

Senast lästa bok: Karl den tolfte av Ernst Brunner

Fritid: Försöker motionera då och då i form av promenader. Om jag får tid över gillar jag att renovera hemma.

ur Lärarförbundets Magasin