Läs senare

Mördaren i Trollhättan planerade skolattacken i två veckor

Han klippte sig, begärde ledigt från praktikplatsen och skrev ett avskedsbrev. Anton Lundin Pettersson hade planerat skolattacken i drygt två veckor och noga valt ut Kronans skola i Trollhättan.

08 Mar 2016

Attacken i Trollhättan skedde på förmiddagen en torsdag i oktober. En 17-årig elev, en 20-årig elevassistent och en 42-årig lärare, som till slut avled på sjukhus i december, föll offer för attackerna. En något yngre elev skadades.
 

Anton Lundin Pettersson hade planerat dådet i drygt två veckor, enligt polisens förundersökning. Han klippte sig, valde klädsel och musik, begärde ledigt från sin praktikplats, gjorde slut på sina pengar och skrev ett avskedsbrev. Även skolan var noga utvald, bland annat hade han sökt uppgifter om den på nätet.
 

Enligt gärningsmannaprofilen, som nu är offentlig, hade 21-åringen växt upp i Trollhättan. Han beskrivs som tillbakadragen och att han upplevde sig själv som annorlunda.

Enligt utredningen led han varken av psykisk ohälsa eller var påverkad av något under attacken. Däremot finns tecken på depressiva besvär och på att 21-åringen hade tankar på självmord under några månader före attacken.
 

21-åringen fick dock en praktikplats, som han hoppades skulle leda till en anställning. Men med några veckor kvar av praktiken fick han veta att det inte skulle bli så. Några dagar senare började han planera attacken på skolan. Dådet utfördes dagen innan hans praktik skulle avslutas.
 

En polispatrull sköt ihjäl 21-åringen när den skulle stoppa honom. Enligt utredningen räknade han också med att dö i samband med attacken och efterlämnade ett brev där det framgår att han inte skulle komma hem
 

Förundersökningen visar enligt polisens presstalesman Thomas Fuxborg att Anton Lundin Pettersson var ensam gärningsman.

– Det har varit viktigt för oss att visa att han inte haft någon medbrottsling.

Dådet hade rasistiska motiv och var enligt polisen ett hatbrott.
 

21-åringen gick runt i skolbyggnaden med svärdet och en stor kniv och valde att angripa personer som han uppfattade hade invandrarbakgrund. Han avstod från att ge sig på flera personer som han hade möjlighet att attackera, främst yngre barn, flickor och kvinnor.
 

Många i Trollhättan har känt sig hotade efter händelsen, berättar Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott i Fyrbodal.

– Det blir alltid följdeffekter, säger han
 

Snart fem månader efter attentatet har verksamheten återgått till det normala på Kronans skola. Så normalt det går. Ingen obehörig kommer in och utanför står väktarbilarna som en ständig påminnelse.
 

Så här säger Kasum Durmisi, som har barn som går i en närbelägen skola, om stämningen i stadsdelen Kronogården efter dådet:

– Jag känner mig inte otrygg här, säger han, men det har varit svårt för barnen.
 

Än så länge, säger han, kommer han att bo kvar. Han är positiv till vakter i skolan, men berättar också om oron för ett nytt dåd.

– Det är självklart att vara så försiktig att jag följer ungarna från och till skolan, säger han.

– Vi har pratat mycket med barnen efter det som hände. Och det kan hända igen, var som helst.

Foto: Andreas Carlsson

Lärare från Kronans skola berättar om attacken

Lärarnas tidning träffade nyligen lärarna Christian Edvardsson och Karin Andersson, som hade lektion i rummet inntill där mördaren högg ned lärare och elever. I vårt reportage berättar de för första gången om dramat: 

Länk: Trollhättan efter attacken

ur Lärarförbundets Magasin