Läs senare

Nattis i rekordmånga kommuner

Kommuner med barnomsorg kvällar, nätter eller helger blir rekordmånga i år. Under 2012 startar nämligen mer än 30 nya kommuner "nattis".

22 Aug 2012

I flertalet kommuner har det hittills varit svårt för udda tider-arbetande föräldrar att få barnomsorg tidiga morgnar, kvällar, nätter eller helger Inte ens hälften av landets 290 kommuner har erbjudit detta. Men i år tillkommer drygt 30 nya kommuner. Därmed kommer för första gången en majoritet, drygt 160 kommuner, att ha denna service, visar de svar TT fått i sin enkät. Det innebär att antalet barn på nattis också blir det hittills största.

— Det är intressant att det verkar vara rekordmånga som tagit itu med frågan. Min bedömning är att det är en tidsfråga innan alla kommuner erbjuder omsorg på obekväm arbetstid. Vi jobbar inte mellan åtta och fem som förr, och att då säga att familjer ska anpassa sig till ett stelbent system håller inte hur länge som helst, säger Per-Arne Andersson, chef vid Sveriges Kommuners och Landstings avdelning för lärande och arbetsmarknad.

De nya nattiskommunerna finna utspridda från Burlöv till Kiruna. De flesta börjar i liten skala med en handfull barn, och främst tidiga morgnar och kvällar. De praktiska lösningarna skiftar: Malung-Sälen sticker ut med ett helt eget upplägg under skidsäsongen i vintras, i form av helgförskola för barn till dem som jobbar inom turistnäringen. Kramfors och Håbo har timanställt anhöriga till barnen, Tjörn och Alingsås anlitar dagbarnvårdare, medan bland andra Partille, Emmaboda och Söderköping har nattis på dagis.

— Det här är ett sätt att öka attraktionskraften, att visa att vi är på banan, säger Stefan Petersson (M), ordförande i Söderköpings barn- och utbildningsnämnd.

Bland de kommuner som inte kommit i gång med ob-barnomsorg uppger bland andra Sunne och Västervik att det är planerat till nästa år.
   Noterbart är att nattis inte tycks vara en partiskiljande fråga i kommunerna. Ungefär hälften av dem som startar i år har borgerligt styre, hälften har S-styre.

Men i TT:s enkät är det fortfarande en lång rad kommuner, främst mindre, som svarar att nattis inte efterfrågas. Så var det också i Kiruna – tills man aktivt gick ut och frågade.

— Vi fick in så pass många intresseanmälningar att vi startar i höst, säger Roger Suup (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Ni bad om en utgift, alltså?
— Vi visade på en rättighet som föräldrar bör kunna ha: att kunna jobba obekväma tider och ändå ha en bra kvalitet på sin barnomsorg.

Enligt Roger Suup handlar det inte om så stora belopp. Och det var inte aktuellt att vänta in ett eventuellt statligt stimulansbidrag.

— Det är klart att det hade underlättat. Men vi har sett i samband med tidigare reformer att det tyvärr handlar om kaffepengar från regeringshåll, säger Roger Suup.

Biträdande utbildningssminister Nyamko Sabuni (FP) anser att det är jätteviktigt att barnomsorg anpassas till de behov som finns i arbetslivet.

— Det verkar som att fler och fler lever upp till lagen, säger hon.

Hon syftar på på skollagens uppmaning till kommunerna att erbjuda barnomsorg som är anpassad efter föräldrarnas arbeten. Men en riksdagsmajoritet menar att kommunerna behöver en puff. Regeringen fick i maj en uppmaning från riksdagen att återkomma med ett förslag om ett statligt stimulansbidrag för barnomsorg på obekväma tider. Regeringspartierna röstade emot, och Sabuni beklagar tågordningen.

— Det är lite olyckligt, för jag hade meddelat riksdagen att vi kartlägger om problemen verkligen föreligger — alltså att det finns kommuner som inte levererar barnomsorg trots att det finns behov. När vi har problembilden klar kan vi vidta åtgärder. Men vi ska självklart hantera frågan, säger hon.

Blir det besked i höstbudgeten?
— Det får vi återkomma till. Det viktigaste är att gå tillbaka till att säga att barnomsorg är ett kommunalt ansvar. Den här undersökningen visar att kommunerna vill leva upp till det ansvaret.

Kartläggningen, som görs av Skolverket, ska vara klar först nästa år.

De nya nattiskommunerna

I fjol uppgav 130 kommuner att de hade barn inskrivna i omsorg på ob-tider (på förskola i kommunal eller enskild regi, i familjedaghem eller med hjälp av personal hemma hos barnet).

I år tillkommer totalt 34 kommuner:
Alingsås, Berg, Burlöv, Emmaboda, Hofors, Huddinge, Håbo, Jokkmokk, Kramfors, Kävlinge, Laxå, Ludvika, Malung-Sälen, Mjölby, Partille, Sollentuna, Stenungsund, Strömsund, Svalöv, Söderköping, Tjörn, Täby, Töreboda, Ydre, Örnsköldsvik.
 
Kommer i gång under hösten:
Kiruna, Motala, Sölvesborg, Tyresö, Vellinge, Värnamo.
    
Kommuner som ersätter för nattis i grannkommun:
Mölndal, Kungsbacka, Tomelilla.

Källa: TT:s enkät

Allt fler barn i ob-omsorg

Sedan 2005 har antalet barn i ob-omsorg (förskola, fritids, familjedaghem eller personal hemma hos barnet) stadigt ökat:
2005    3 057
2006    3 211
2007    3 581
2008    3 696
2009    3 806
2010    4 035
2011    4 551

I fjol hade Malmö, Skellefteå, Kalmar, Göteborg och Lindesberg flest barn i ob-omsorg.
Källa: Skolverket

ur Lärarförbundets Magasin