Läs senare

Oppositionen vill ha barnomsorg på obekväm arbetstid

Mer än hälften av landets kommuner saknar barnomsorg på obekväm arbetstid. Nu vill en majoritet i utbildningsutskottet ge kommunerna ett stimulansbidrag för att öka tillgången.

26 Apr 2012

Barnomsorg på kvällar, nätter och helger saknas i över hälften av Sveriges kommuner. Nu vill S, MP, V och SD att kommunerna får ett stimulansbidrag så att de kan förbättra situationen.
   Enligt den nya skollagen ska kommunerna sträva efter att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid i den omfattning som behövs, med hänsyn till föräldrarnas arbetstider. Att så många kommuner inte klarar av att leva upp till skollagen ställer till problem för många föräldrar, menar de fyra oppositionspartierna.
   — Det måste finnas tillgång till kvalitativ barnomsorg också för den som jobbar andra tider än 8 till 5. Det handlar om att samhället måste hänga med när arbetsmarknaden förändras, och om att inte minst ensamstående föräldrar måste ha möjlighet att ta de jobb som finns, säger Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet.

Men de fyra regeringspartierna, M, FP, C och KD säger nej till förslaget. De vill avvakta den utredning som just nu pågår på Skolverket. Utredningen ska bland annat ta reda på om föräldrarna tycker att den barnomsorg som erbjuds räcker i förhållande till deras arbetstider.
   Utredningen ska vara klar i september 2013 och innan dess vill inte regeringspartierna i utbildningsutskottet fatta några beslut.
 

ur Lärarförbundets Magasin