Läs senare

Örebro tvingas backa om skolvalsregler

Elever från kommunala skolor får förtur till en kommunal högstadieskola i Örebro. Skolinspektionen kräver nu mot vite att kommunen ger friskolornas elever samma chans att komma in på skolan.

09 Mar 2016

I Örebro kommun får eleverna följa med sin klass från sexan till sjuan när det är dags att byta skola. Detta gäller även om eleven bor utanför skolans upptagningsområde och det finns fler sökande än platser. Syftet är att klassen ska få hålla ihop oavsett var eleverna bor.

   Detta fick en friskola i Örebro att reagera. Deras elever som bodde utanför en populär högstadieskolas upptagningsområde hade liten chans att komma in på skolan. Friskolan anmälde därför kommunen till Skolinspektionen. 

Skolinspektionen ger friskolan rätt. Örebro kommun har inte följt närhetsprincipen och måste därför ändra sina kriterier för antagning. Skolinspektionen har nu tröttnat på att Örebro inte ändrat reglerna trots flera påstötningar och har lagt ett föreläggande om vite på 700.000 kronor.

   Örebro kommun anser att kommunens antagningssystem ligger inom ramen för närhetsprincipen. Kommunen hävdar också att en omedelbar ändring av reglerna drabbar elever på kommunala skolor när de med kort varsel får besked om att de inte får gå på den skola de inrättat sig efter. 

   Örebro kommun håller därför fast vid att principen om att eleverna ska få följa med sin klass blir kvar hösten 2016. Till hösten 2017/18 siktar kommunen på att införa ett nytt förfarande för skolval.

ur Lärarförbundets Magasin