Läs senare

Ross Tensta gymnasium lägger ned

Måndagens mycket hårda kritik från Skolinspektionen mot Ross Tensta gymnasium i Stockholm blev droppen. Nu lägger kommunen ned skolan.

01 Feb 2016

[uppdaterad 2016-02-01, kl 14:28]

Lärarnas tidning har tidigare berättat att Stockholm stoppar intagningen till Ross Tensta gymnasium inför höstterminen. Få sökande, bråkig skolmiljö och en kommande renovering av skolbyggnaden låg bakom det beslutet.

 

På måndagen presenterade Skolinspektion sin granskning av skolan. Kritiken är förödande. Skolan har mycket allvarliga brister inom flera av de områden som är centrala för en skolverksamhet, skriver Skolinspektionen i sin rapport. 
 

Och det verkar ha blivit droppen. Enligt uppgifter på Dagens Nyheters webbsida har kommunen i praktiken fattat beslut om att skolan ska avvecklas helt.

– Vi har stoppat intaget av nya elever och i praktiken fattat beslut om att avveckla skolan, säger skolborgarrådet Olle Burell (S) till tidningen.
 

Stockholms stad hoppas kunna öppna en helt ny gymnasieskola i lokalerna till hösten 2018, enligt DN.

Skolinspektionen riktade på måndagen svidande kritik mot Ross Tensta gymnasium. Stockholms stad måste komma till rätta med kaosartade lektioner och omfattande frånvaro, annars väntar ett vite på 2,5 miljoner kronor. 

Efter larm om bråk och bristande studiero fick Ross Tensta gymnasium förtur i den omfattande granskning Skolinspektionen har inlett av skolorna i Stockholm. När inspektionen på måndagen offentliggjorde beslutet om skolan var det i mycket skarpa formuleringar:

– Skolan har mycket allvarliga brister inom flera av de områden som är centrala för en skolverksamhet. 
 

I beslutet konstaterar Skolinspektionen att flera lärare beskrivit många lektioner som kaosartade, vilket myndighetens inspektörer själva såg under sina besök på skolan i december.
 

Tillsynen visar också att skolan har omfattande problem med frånvaro.

– Eleverna kommer och går som de önskar på lektionerna. Skolinspektionen ser sällan att lärarna reagerar på detta beteende, skriver myndigheten.
 

Av beslutet framgår att Ross Tensta gymnasium har ett mycket bristfälligt kvalitetsarbete och att undervisningen inte anpassas efter elevernas behov. Dessutom menar inspektionen att rektorer och lärare saknar strategier och kompetens för att möta eleverna på rätt sätt. 

ur Lärarförbundets Magasin