Läs senare

Sirén: Jan Björklund borde be lärarna om ursäkt

Utbildningsminister Jan Björklund kallade i går Lärarförbundet för ”vänsterorienterat” och att det alltid skäller ”så fort en alliansregering gör någonting”. Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén tycker att han borde be lärarna om ursäkt.
– Det här är ett oförskämt angrepp på nästan en kvarts miljon medlemmar i Lärarförbundet, säger hon.

21 Aug 2014

I en debatt i gårdagens Aktuellt mellan Jan Björklund (FP) och Ibrahim Baylan (S) om införande av betyg i årskurs 4, sa utbildningsministern följande:

– Vi har två lärarfack i det här landet, och Lärarförbundet är det mer vänsterorienterade och de skäller alltid så fort alliansregeringen gör någonting.

Uttalandet väckte starka känslor hos många, inte minst Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

– Jag blev både ledsen och arg. För Jan Björklund vet bättre. Han vet att vi är en partipolitiskt obunden organisation. Det enda parti vi tar är lärarnas och vi har medlemmar från alla politiska läger, säger hon.

Skäller ni alltid på vad alliansregeringen gör?
– Att vi alltid klagar på vad regeringen gör är rena fantasierna. Vi har stött förslaget om karriärtjänsterna, om obligatorisk förskoleklass och legitimationsreformen – trots att vi haft synpunkter på de barnsjukdomar som finns där. Jan Björklund kan inte förvänta sig att Lärarförbundet ska vara ett kompani av ja-sägare oavsett hur förslagen ser ut.

Även Lärarnas riksförbund och friskolekoncernen Akademedias vd Marcus Strömberg är kritiska till förslaget om införande av betyg i årskurs 4, påpekar Eva-Lis Sirén.

– Man kan ju undra om han tycker att alla de här tre är förtäckta vänsterorganisationer.

Enligt Eva-Lis Sirén har många hört av sig efter uttalandet.

– Det här är ett oförskämt angrepp på nästan en kvarts miljon medlemmar i Lärarförbundet och det är direkt kontraproduktivt om han vill ha röster och om han vill ha lärarnas stöd.

– Lärarna ska ha en ursäkt, det är lärarna som blev både ledsna, arga och förstummade och som tycker att detta är ovärdigt en partiledare och utbildningsminister.

Se inslaget i Aktuellt här.

ur Lärarförbundets Magasin