Läs senare

Skolan får nationell it-strategi

Regeringen kommer att ge Skolverket i uppdrag att utarbeta en nationell it-strategi för skolan. Samtidigt tonar Jan Björklund ner förväntningarna på vad strategin kan åstadkomma.

27 Mar 2014

Utbildningsdepartementet har tidigare sagt nej till en nationell it-strategi för skolan. Departementet har hänvisat till de skrivningar som redan finns i läroplanen och betonat att it i skolan är huvudmännens ansvar i första hand. Men nu gör utbildningsminister Jan Björklund (FP) helt om och föreslår att en nationell strategi ska tas fram. Det skriver tidningen Computer Sweden. Regeringsuppdraget kommer att ges till Skolverket före valet.

Samtidigt tonar Jan Björklund ner betydelsen av en nationell strategi.

– Man ska inte inbilla sig att bara för att vi har det så löser sig allt. Många kommuner har strategier men ändå stora problem, säger han till Computer Sweden.

För bara drygt en vecka sedan meddelade Nationellt forum för digitaliseringen i skolan att man påbörjat arbetet med en nationell it-strategi som skall vara klar den 1 juli i år. Maria Stockhaus är ordförande i forumet som leds av Sveriges Kommuner och Landsting. Björklunds utspel kom som en överraskning för henne.

– Skolan är ju inte betjänt av två strategier så nu kommer vi kontakta utbildningsdepartementet för att höra vad vi ska ha för roll i samband med Skolverkets uppdrag, säger hon. 

ur Lärarförbundets Magasin