Läs senare

Skoldebattör riskerar sparken

Författaren och debattören Per Kornhall hotas med avsked från sitt jobb som skolstrateg i Upplands Väsby kommun.
– Han blev obekväm eftersom han sade sanningar som inte alla vill höra, säger Jenny Ljung, lärare i kommunen.

20 Maj 2014

Foto: Eva WernlidI en lång artikel i tisdagens Dagens Nyheter beskriver författaren och debattören Per Kornhall hur han fråntagits sina arbetsuppgifter som skolstrateg i Upplands Väsby kommun. Bakgrunden är, enligt Per Kornhall, att han slagit larm om brister kommunens skolor och att han uttryckt åsikter i den nationella skoldebatten som inte uppskattats av kommunledningen.

– Jag har till exempel kritiserat friskolesystemet för att det skapar segregation och olikvärdighet. Det har irriterat moderata politiker och höga tjänstemän i en kommun som avknoppat verksamheter snabbt och blivit en av de friskoletätaste, säger han.

Per Kornhall hävdar att han vid flera tillfällen fått tillsägelser av sin chef efter debattartiklar som han skrivit. I februari i år spelade han in ett av dessa samtal och lämnade över inspelningen till lokaltidningen Vi i Väsby som återgav samtalet i en artikel. Därefter ska Per Kornhall ha blivit utestängd från ett centralt skolprojekt i kommunen och hotats med degradering till en ”ren skrivbordstjänst”. Konflikten kulminerade när Upplands Väsby kommun under måndagen underrättade Per Kornhall om att kommunen överväger att avskeda honom.

– Jag har inte fått veta något skäl till avskedet, säger han.

Har kommunen haft synpunkter på hur du skött ditt arbete?

– Det har varit småsaker som att jag varit på ett möte fast jag borde ha varit på ett annat. Eller att man har ifrågasatt varför jag gick på ett seminarium som jag tyckte var en del av min omvärldsbevakning.

Så vad tror du själv är anledningen till avskedet?

– Jag har varit besvärlig och påpekat brister i systemet. Det här är en kommun där en femtedel av eleverna inte blir behöriga till gymnasiet. Att tysta dem som påpekar problemen är fel väg att gå, säger Per Kornhall.

Per Kornvalls chef Barbro Johansson förnekar att det är hans debattinlägg som ligger bakom varslet om avsked.

– Det handlar inte om yttrandefrihetsfrågan utan han varslas på grund av ett brott mot anställningsavtalet.

På vilket sätt har han brutit mot anställningsavtalet?

– Det kommenterar jag inte innan vi har haft en överläggning med facket. Det gäller sekretess.

Men Per Kornhall har ju gått ut och sagt att han straffas för att ha uttryckt sina åsikter. Ska ni inte bemöta det?

– Det handlar inte om yttrandefriheten. Jag visste att Per Kornhall skrev böcker och deltog i debatten när jag anställde honom. Om jag inte ville ha personer som är aktiva i debatten så skulle jag aldrig ha gjort det.

Men det finns en inspelning där du säger till Per Kornhall att hela ansatsen i en av hans debattartiklar är ett problem och att den är ensidig?

– Jag har bara pratat med honom om att man kan ha olika bilder av saker och ting beroende på vem man är.

Är det lämpligt att komma med sådana synpunkter till en underordnad med tanke på yttrandefriheten?

– Jag har gett honom feedback på en artikel som han har skrivit. Han har skrivit massor av artiklar så jag har pratat med honom om sådant här tidigare. Jag har aldrig sagt till honom att han inte får tycka eller skriva något.

Läraren Jenny Ljung på Grimstaskolan i Upplands Väsby tror att Per Kornhall bestraffas av arbetsgivaren för de åsikter han uttryckt.

– Han är rak, ärlig och obekväm eftersom han säger sanningar som vissa inte vill höra. Det är helt förkastligt hur han har behandlats, säger hon.

Jenny Ljung har därför tagit initiativ till en namninsamling till stöd för Per Kornhall och på tisdagen lämnade hon över listan med 224 lärares underskrifter till kommunen.

– Det är en majoritet av lärarna i de kommunala skolorna som har skrivit under. Vi hade ett lågt förtroende för politikerna och tjänstemännen redan innan det här hände och nu har förtroendet fått ännu en törn, konstaterar Jenny Ljung.

Hon menar att det utvecklingsprojekt som Per Kornhall har dragit igång i kommunen har varit mycket uppskattat bland lärarna.

– För första gången fick de kommunala skolorna en riktning, ett fokus och en pedagogisk utveckling. Nu stängs han ute från det nya skolprojektet trots att han är den enda expertis som finns i kommunen, säger hon.

ur Lärarförbundets Magasin