Läs senare

Stavros har högst lön i landet

17 Mar 2016
Stavros har högst lön i landet
Räknar med framgång. Stavros Louca hade en bra lön även innan han blev förstelärare på fristående Nya Tidens Montessoriskola i Täby. Foto: Christine Olsson

Rinkebyprofilen och tv-kändisen Stavros Louca är Sveriges högst betalda förstelärare med 59 000 kronor i månaden.

— Jag hade egentligen aldrig tänkt att bli lärare. Min dröm var att bli sjökapten. Men min fru skrev in mig på Lärarhögskolan 1978, berättar han.

Stavros Louca har arbetat som lärare i 35 år, främst i matematik och NO. Han är även utbildad specialpedagog. På sin nuvarande arbetsplats, den fristående Nya Tidens Montessoriskola (NTM) i Täby, har han varit förstelärare i tre år.

Men större delen av sitt yrkesverksamma liv har han arbetat på den invandrartäta Rinkebyskolan. Där har han tagit emot presidenter, kungligheter och Nobelpristagare som velat titta på undervisningen i klassrummet.

Han har blivit belönad för sina insatser som matematiklärare med fina priser som Kungliga vetenskaps­akademiens Ingvar Lindqvistpris, Nelson Mandelapriset, Kunskapspriset med flera. Och elever från hans scienceklasser har vunnit den stora matematiktävlingen Känguru under flera år.

2008 blev han tv-kändis i den omdebatterade SVT-serien Klass 9A som fick en uppföljning år 2011. Stavros Louca och de övriga »superlärarna« i serien skulle ta över en klass och radikalt förbättra elevernas resultat, vilket gick bra.

Efter det började han resa runt i hela Sverige och föreläsa. Han fick många erbjudanden om jobb.

Hans dåvarande rektor Börje Ehrstrand matchade lönerna på andra skolor och under tio år nästan fördubblades Stavros Loucas lön.

— Jag var Mister Rinkeby och var älskad av såväl föräldrar som elever. Men när vi fick en ny rektor valde jag att lämna skolan. Vi kom inte överens.

Stavros Louca säger att lönen inte är ett resultat av förstelärarreformen utan beror på hans och elevernas framgångar genom åren. Han är själv kluven till karriärtjänsterna. Skolhuvudmännen och staten skulle, enligt honom, börjat med att höja lärarlönerna generellt och sedan hade karriärtjänsterna kunnat bli grädden på moset.

— Min lön var hög redan innan jag blev förstelärare på NTM. Jag har blivit erbjuden 100 000 kronor i måndslön av en stor friskolekoncern, politiska uppdrag och rektorstjänster men jag har inte valt det. Det viktigaste för mig är arbetet med eleverna och en arbetsgivare som är beredd att ge mig fria tyglar att arbeta.

 

Stavros Louca

  • 62 år.
  • Kom till Sverige 1974, 23 år gammal, efter att ha flytt från Cypern. Flykten gick via Grekland och England.
  • Arbetade först som städare och diskare. På förskolan, där han städade, träffade han sin blivande fru som var föreståndare.

ur Lärarförbundets Magasin