Läs senare

Strålskyddsmyndigheten kräver bättre skydd mot solen på skol- och förskolegårdar

Barn behöver skyddas mer från solen, anser Strålskyddsmyndigheten. Därför vill de satsa på bättre solskydd på skolor och förskolor.

01 Feb 2016
Strålskyddsmyndigheten kräver bättre skydd mot solen på skol- och förskolegårdar
Bild: Colourbox

Myndigheten begär nära nog fördubblade anslag från regeringen för sitt arbete för att motverka hudcancer, Sveriges snabbast ökande cancerform. Eftersom barn är extra känsliga för UV-strålning vill Strålskyddsmyndigheten fokusera på att skydda dem från stark sol.
 

Satsningen är tänkt att gå till en webbportal där samhällsplanerare och arkitekter ska få verktyg för att skapa solskyddade utemiljöer för barn och unga. Dessutom vill myndigheten ha ett nationellt tillsynsprogram för UV-skyddade utemiljöer på skolgårdar, ett stöd till kommunernas tillsyn. 

– Genom att skapa skuggiga miljöer kommer barn och ungdomar att skyddas från den starka solen utan att aktivt behöva tänka på solskydd, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.
 

Förslaget kommer efter ett utredningsuppdrag från regeringen. I den tillhörande rapporten beskriver myndigheten svenskarnas dåliga solvanor. Bland annat skyddar sig svenskar mindre mot solen och eftersträvar en djupare solbränna än andra nationaliteter, enligt en internationell studie från 2010. Det är vanor som Strålsäkerhetsmyndigheten vill bryta i tidiga år.

ur Lärarförbundets Magasin