Läs senare

1 600 berättelser vittnar om förskolans bristande arbetsmiljö

ArbetsbelastningPå tisdagskvällen offentliggjorde organisationen Förskoleupproret de nära 1600 berättelser de samlat in under hashtaggen #pressatläge.
– Det handlar om stora barngrupper och samvetsstress, hur de känner att de inte mäktar med sitt uppdrag, säger Katrin Nörthen, en av initiativtagarna.

av Lotta Holmström
20 mar 2018
20 mar 2018
Från Lärarnas tidnings livesändning från presentationen av berättelserna från #pressatläge. Några hålltider i klippet (cirkatider): 5 min in: Programmet börjar. 9 min: Uppläsning av berättelser. 15 min: Överlämning av berättelserna. 15:45 Tobias Baudin talar. 20 min: Johanna Jaara Åstrand talar. 27 min: Tack och pepp. 28 min: Om tystnadskulturen. 33:45 Intervju med Katrin Nörthen. 38:10 Intervju med Johanna Jaara Åstrand.

Jubel och kämparglöd genomsyrade presentationen när Förskoleupproret samlades för att offentliggöra berättelserna som samlats in under tre månader.

– Vi har läst alla berättelser och de berör in i själen. Vi har gråtit och vi har skrattat igenkännande, och vi har undrat: hur orkar de? sa Katrin Nörthen.

Förskolläraren Eva Störby hade rest från Falkenberg för att vara med på släppet. Foto: Lotta Holmström

Representanter för Förskoleupproret läste upp några av berättelserna från scenen vid Telefonplan i Stockholm. En av dem var Eva Störby, förskollärare på Kompisens förskola i Falkenberg.

– Jag har rest hit bara för detta. Det var viktigt att läsa någons röst, och den kunde varit min egen. Jag brinner för det här och har arbetat fackligt sedan 2011.

Hon berättar att många av kollegerna inte orkar arbeta heltid.

– Jag tänker på hur det drabbar deras pension. Kommunerna är inte aktsamma om dem som arbetar i förskolan, trots att det råder en sådan lärarbrist, säger hon.

Det pressade läget har gjort att hennes avdelning har slutat ta emot vfu-studenter.

– Vi har inte tid. Det är sorgligt för det är ju jätteviktigt att studenterna kommer ut i verksamheten, så att vi får fler som kan jobba.

Kommunals ordförande Tobias Baudin, Förskoleupprorets Katrin Nörthen, Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand och Förskoleupprorets Anki Jansson vid släppet av de nära 1600 berättelserna. Foto: Lotta Holmström

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand och Kommunals ordförande Tobias Baudin var båda på plats för att ta emot berättelserna.

– När jag läser de här vittnesmålen blir jag bedrövad, upprörd, frustrerad men också stärkt av den yrkesstolthet och det yrkesansvar som de här vittnesmålen grundar sig i. Det är så tydligt att det inte är förskolläraryrket det är fel på. Det är förutsättningarna som brister, sa Johanna Jaara Åstrand.

Hon gläds åt kraften som #pressatläge visat prov på.

– Initiativtagarna till Förskoleupproret är våra medlemmar, de flesta av dem är aktiva i avdelningsstyrelserna lokalt, så det här är givetvis en gemensam kraft, men det de har lyckats göra, som inte vi gör, är att samla vittnesmål från hela förskolan – från vårdnadshavare, barnskötare, förskollärare och förskolechefer. Här behöver vi göra mer gemensam sak för att vara väldigt tydliga till politikerna så att de inte kan välja vilken fot de ska stå på, säger hon.

Det här är inget nytt problem. Varför är det så svårt att få till en förändring?

– Jag skulle säga att det stora problemet är att politiker inte lyckas ta helhetsgreppet. Staten och huvudmännen i förskolorna behöver kroka arm och se var de olika besluten ligger någonstans och hur man säkerställer att det blir bäst för barnen när besluten landar ute på varje förskola. Vi har uppenbart en situation där inte barnens bästa får styra gruppstorlekarna, säger Johanna Jaara Åstrand.

Arrangörerna hade klistrat lappar med berättelser ur #pressatläge i hela lokalen. Foto: Lotta Holmström

Förskoleupproret och fackförbunden ska nu gemensamt jobba vidare för att påverka situationen i förskolan.

– Målet är att vi ska få en dialog med beslutsfattare och politiker, så att vi blir en del i besluten som tas på högre nivå, så att de förstår att det inte går att bara ta beslut utifrån statistik och andra siffor, säger Katrin Nörthen.

Har ni planer på att lämna över berättelserna till politiken?

– Vi har en plan, men har inte gått ut med datum för det än. Berättelserna kommer lämnas över, och vår förhoppning är också att varje kommun kommer få varsin upplaga av dem.

Varför tror du det här fick ett så stort gensvar?

– En del i det är att de som berättade fick vara anonyma. Vi har fått läsa berättelser om hur de blivit tystade, och väldigt illa behandlade av förskolechefer och huvudmän. Det är ju sorgligt, för förskolecheferna och vi sitter ju i samma båt. Vi vill ju egentligen samma sak.

– Nu vågade de, tack vare att de fick vara anonyma, öppna upp och berätta om hur det verkligen ser ut. Det är en stor dag idag, säger Katrin Nörthen.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin