Läs senare

100 miljoner extra ska lyfta lärarlönerna i Stockholm

Just när löneöverläggningarna har avslutats satsar politikerna i Stockholm 100 miljoner kronor extra på lärarnas löner. Därmed blir årets löneökning nära sex procent.

12 jun 2014

– Vi är oerhört glada att politikerna har lyssnat på oss, säger Johan Törnroth, ordförande i Lärarförbundet i Stockholm.

Den borgerliga alliansen lanserar nyheten i ett debattinlägg på Svenska Dagbladets sajt. Politikerna noterar att Stockholms stad måste rekrytera minst 10 000 nya lärare till 2022 och skriver:
”Att lärarna är en av de absolut viktigaste yrkesgrupperna måste också synas i lönekuvertet.”

Därför avsätter alliansen 101 miljoner kronor ”för att i ett slag höja lärarlönerna” från förskola till vuxenutbildning. Det motsvarar ungefär en löneökning på två procent, något som ska gälla redan från den första juli. Fack och arbetsgivare i staden har just avslutat överläggningarna om årets löneökningar på 3,8 procent.

Sammanlagt får alltså lärarna i Stockholm i år en löneökning med nästan sex procent. Det är den näst högsta lönehöjningen i landet i år, bara Pajala slår den siffran med en löneökning på drygt sju procent. Detta kan jämföras med de två-tre procent som resten av arbetsmarknaden får.

– Jag har aldrig varit med om att våra medlemmar får en sådan här bonus när löneöverläggningarna är klara. Detta innebär att lärarna i Stockholm på tre år har fått 13 procent i höjda löner. Och det är vi väldigt nöjda med, säger Johan Törnroth.

Nyheten om extrasatsningen på lärarna är så ny att varken Lärarförbundet eller utbildningsförvaltningen personalchef Astrid Norderfeldt vet hur pengarna ska fördelas. Men med tanke på att den extra löneökningen ska gälla från första juli och att löneöverläggningarna redan har klarats av så är deras stalltips att de två procenten läggs ut som ett generellt påslag till alla lärare.

Politikerna aviserar också att utbildningsförvaltningen ska ta fram en strategi för att få utbildade lärare som har lämnat skolan att lockas tillbaka.

ur Lärarförbundets Magasin