Läs senare

101-årig folkbildare kan bli Årets krönikör

Tidningen Folkhögskolans 101-årige krönikör Gösta Vestlund är nominerad till Årets krönikör 2014 av Sveriges Tidskrifter.
– En unik röst för humanism, demokrati och ett samhälle präglat av omtanke och solidaritet, säger Staffan Myrbäck, redaktör för Tidskriften Folkhögskolan.

30 okt 2014
101-årig folkbildare kan bli Årets krönikör
Gösta Vestlund. Bild: Robert Blombäck

”Med nyfiken ödmjukhet och ett långt perspektiv som i dag blir allt mer sällsynt, bjuder Gösta Vestlund på en klokhet och eftertänksamhet i sina krönikor som lämnar en del av frågan till läsaren att tänka vidare kring. Så arbetar en sann folkbildare.” Så skriver juryn i sin motivering till nomineringen av Gösta Vestlund till Årets krönikör.

Folkbildaren Gösta Vestlund skriver krönikor i varje nummer av Tidskriften Folkhögskolan.

– Med sina krönikor är han en unik röst för humanism, demokrati och ett samhälle präglat av omtanke och solidaritet, säger Staffan Myrbäck, redaktör för Tidskriften Folkhögskolan.

101-årige Gösta Vestlund har sannerligen ett långt perspektiv, inte bara tack vare sin ålder utan även genom sin yrkesbana, som han tillbringat inom folkhögskolans värld.

Gösta Vestlund föddes 1913 och växte upp i ett fattigt hem i Dalarna. Studerade gjorde han på privata Sigtuna läroverk.

Drygt 20 år gammal började han sin gärning som pedagog och folkbildare. Från 1934 till 1982 var han lärare på Brunnsvik, Sigtuna och Marieborg folkhögskolor samt rektor för Tollare folkhögskola.

Han har också jobbat på myndighet i skolans tjänst. Åren 1956–1978 var han folkhögskoleinspektör och undervisningsråd på Skolöverstyrelse. 1978 gick han i pension.

Gösta Vestlund är också författare till flera böcker, bland annat ”Folkuppfostran, folkupplysning, folkbildning” (1996).

1982 mottog han Lärartidningens Guldelefant och 2006 regeringens medalj Illis Quorum. Och den 13 november har han alltså chansen att bli Årets krönikör i tidskriftsbranschen.

Tidskriften Folkhögskolan

  • Lärarförbundets tidskrift för folkhögskolelärare.
  • Läs den på nätet. Länk
  • Den finns även på Facebook. Länk

ur Lärarförbundets Magasin