Läs senare

Här satsar kommunen i jakten på lärare

LärarbristenStudera på arbetstid, lönebonus och stipendium till studenter. 13 lärare och studenter har hoppat på Pajala kommuns satsning för att lösa lärarbristen.

av Kristian Lönner
09 jan 2019
09 jan 2019
Marita Nykäinen. Foto: Privat.

– En jättebra satsning och jag hoppas fler får chansen, säger Marita Nykäinen som vidareutbildat sig till speciallärare.

Lärarbristen är den viktigaste framtidsfrågan inom utbildningssystemet i Pajala. Det menar kommunens skolchef Ingegärd Mäki.

– Kring 2012/13 såg vi problemet komma. Legitimeringskravet och prognoserna för pensionsavgångar gjorde att vi såg att vi inte klarade av att anställa tillräckligt många med behörighet. Störst behov har vi inom språk, matematik, NO och inom lågstadiet, säger hon.

2017 sjösatte kommunen därför en ny satsning som gäller både lärare och förskollärare. Studenter skrivna i kommunen får 3.000 kronor extra i månaden och nyrekryterade lärare får efter tre år en lönebonus på 30.000 kronor. Redan anställda lärare erbjöds möjlighet att vidareutbilda sig på arbetstid.

Första året satsades en miljon kronor och därefter har politikerna beviljat ett anslag på 650.000 kronor per år.

– Jag hoppas att vi kan behålla det anslaget varje år för har vi inte lärare är frågan hur länge vi kan bedriva undervisning. Det här är ett försök till lösning.

Tretton personer får nu del av satsningen, ungefär hälften inom förskola och hälften inom grundskola. Först att avsluta utbildningen är Marita Nykäinen som efter att ha studerat i tre terminer nu blir färdig speciallärare i svenska.

– Jag har jobbat inom skolan sedan 1996 och har velat vidareutbilda mig. När jag såg den här satsningen var det klart att jag skulle söka, säger Marita Nykäinen.

Hon hoppas att fler lärare ska få chansen att studera på heltid med bibehållen lön.

– Det är en jättebra satsning och även för ungdomar som vill börja studera. Jag har själv bekanta som börjat läsa till förskollärare. Att sedan locka med 30 000 kronor i bonus efter tre år tror jag kan göra att de stannar kvar i Pajala, säger Marita Nykäinen.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin