Läs senare

20 miljarder saknas – men samarbetspartierna splittrade

Skolan saknar 20 miljarder, enligt SKL. Men samarbetspartierna är splittrade och vill inte lova mer pengar. Samtidigt planerar medlemmarna i de olika upproren en ny marsch i höst.

av Emma Olsson
05 jun 2019
05 jun 2019
20 miljarder saknas – men samarbetspartierna splittrade
Magdalena Andersson och Johan Pehrson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) sa i Lärarnas tidning i måndags att hon inte kan lova några mer pengar till skolan.

– Vi Socialdemokrater prioriterar det här i budgetarbetet, men jag samarbetar med partier som inte gör samma prioriteringar som vi.

I dag svarar Liberalerna och Centern.

Johan Pehrson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna och kandidat till partiledarposten, menar i motsats till finansministern att sänkta skatter är en nödvändighet.

– Det är väldigt viktigt att många kommer i arbete, då får kommunerna skatteintäkter. Vi sänker skatterna på arbete och ser att det ökar skatteintäkterna i kommunerna, säger han.

Liberalerna arbetar också vidare på att förstatliga skolan, för att på sikt utjämna ojämlikheter mellan kommunerna.

Magdalena Andersson säger att ni prioriterar skattesänkningar framför att satsa på skolan, vad vill du svara henne?

– Hennes företrädare Göran Persson sänkte skatten på arbete, för att han älskade Sverige. Det fick fler människor att jobba. Och hon bör ställa in ytterligare föräldradagar. Svenska föräldrar har redan världens mest generösa föräldraförsäkring, säger Johan Pehrson.

Centerpartiets utbildningspolitiske talesperson, Fredrik Christensson, håller med om vikten av skattesänkningar.

– Att skapa tillväxt är den allra viktigaste frågan för att kommunerna i stort ska få mer pengar att fördela, bland annat till skolan. Bättre villkor för företagare ger större skatteintäkter, på både kort och lång sikt, säger han.

I januariavtalet finns även de 475 miljoner kronorna till lärarassistenter. Liberalerna vill ge ännu mer pengar till satsningen under 2020.

– Vi önskar att vi kunde skaka fram tusentals nya lärare, men så ser det inte ut, säger han.

Miljöpartiet hänvisar till Anna Ekström.

Den 12 oktober kommer medlemmar i flera olika uppror genomföra en ny protestdemonstration i Stockholm under namnet Välfärdsmarschen.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin