Läs senare

4 av 10 kurser på Lärarlyftet inställda

Tiotusentals lärare undervisar i ämnen de inte är behöriga i. Ändå ställdes fyra av tio kurser i Lärarlyftet in under våren och resterande utbildningar går halvtomma.

16 apr 2015

Så många som 76 kurser på Lärarlyftet 2 som skulle startat i våras ställdes in på grund av för få antagna, rapporterar nyhetsbyrån TT som tagit del av siffror från Skolverket. På de 97 kurser som drog i gång deltog omkring 1.000 lärare.

Behovet borde vara stort eftersom tusentals lärare undervisar i ämnen som de saknar legitimation i. Från och med i höst får de inte sätta betyg i de ämnena.

– Det finns nog ett ganska stort intresse för att förkovra sig, men många deltagare upplever att de inte får tillräckligt stöd av sin arbetsgivare. Och huvudmännen i sin tur tycker att statsbidraget är för lågt. Samtidigt har ju de ansvar att se till att det finns behöriga lärare till eleverna, säger undervisningsråd Daniel Lundström vid Skolverket till TT.

Tre av fyra lärare som går Lärarlyftet tvingas utbilda sig på framtiden, enligt en undersökning som Lärarnas tidning gjorde i höstas. Många måste också betala för resor och kurslitteratur.

Antalet lärare som går Lärarlyftet sjunker. Hösten 2012 antogs drygt 2.500 lärare, hösten 2013 lika många. Men hösten 2014 antogs knappt 1.700 och nu i vår alltså omkring 1.000.

 

Lärarlyft för drygt fem miljarder

 • Lärarlyftet lanserades av den borgerliga regeringen och den första omgången pågick 2010-2011.
 • I Lärarlyftet I fanns statliga pengar för att lärarna skulle kunna studera med 80 procent av lönen.
 • De tänkta 30 000 deltagarna stannade vid cirka 27 000, efter att projektet förlängts ett år och eftersläpande deltagare samlats upp i statistiken.
 • Statligt avsatta pengar: 3,7 miljarder kronor.
 • Lärarlyftet II, är till skillnad från den första omgången, tydligt kopplad till lärarens aktuella tjänst. Endast de som har en lärarexamen men undervisar i ämnen de inte är behöriga i kan gå kurserna.
 • De ekonomiska villkoren är försämrade: Det statliga stödet för att täcka en del av lärarnas inkomstbortfall har tagits bort.
 • Antal deltagare Lärarlyftet II till och med vårterminen 2015: drygt 10 000. Genomströmning: 69 procent. Hittills har alltså knappt var tredje deltagare inte avslutat sin kurs.
 • Lärarlyftet II pågår i fem år, 2012-2016.
 • Statligt avsatta pengar: 1,5 miljarder kronor.
  Källa: Skolverket

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin