Läs senare

80 skolor kan ha fått okontrollerat polskt kött

SkolmatÖver 80 skolor och förskolor i Stockholm kan ha serverat det obesiktigade polska köttet till sina elever, rapporterar Dagens Nyheter.

04 feb 2019

Sammanlagt har 239 kilo kött sålts till Sverige från den polska slakterianläggningen Elkopol, som misstänks ha slaktat djur under tider på dygnet när veterinärer inte kontrollerar slakten. I och med det har köttet bedömts som osäkert.

Kleins Kitchen, en av Stockholms största skolmatsleverantörer, har köpt in kött från den aktuella slakterianläggningen som serverades i flera skolor under förra veckan.

”Vår leverantör bedömer att det inte finns några akuta hälsorisker med detta, men vi ser såklart ändå mycket allvarligt på situationen”, skriver Kunskapsskolans rektor i ett mejl till DN.

Polen producerar omkring 560.000 ton kött om året, varav 85 procent exporteras till andra länder. Landets jordbruksminister Jan Ardanowski sade i ett uttalande under måndagen att fallet ”överdrivits till en ofattbar grad” och nu hotar bilden av polskt kött och mat, rapporterar Reuters.

ur Lärarförbundets Magasin