Läs senare

9 000 skolor stängda

18 sep 2015

Mer än 50 000 lärare och 500 rektorer i Syrien har lämnat sina tjänster sedan inbördeskrigets början — en fjärdedel av landets samlade lärarkår. Det rapporterar FN:s barnfond Unicef. Nära 9 000 skolor är obrukbara i Syrien, Irak, Jemen och Libyen på grund av pågående krig och konflikter.

I hela Mellanöstern är 13 miljoner barn utan skola.
— Vi håller på att förlora en hel generation av barn och ungdomar. Om omvärlden inte tar sitt ansvar blir skadorna omöjliga att reparera, säger Peter Salama, regionchef för Unicef till Dagens Nyheter.

Men det är inte bara eleverna som drabbas. Unicefs rapport »Education under fire« lyfter även fram lärare som en särskilt utsatt yrkesgrupp i konflikternas Mellanöstern. Lärare har hotats, skadats, förföljts och ibland också dödats när de har fortsatt utöva sin profession.

Flera fackförbund har skänkt stora belopp till hjälporganisationer den senaste tiden. Lärarförbundet har i nuläget dock inga planer på att skänka pengar eller hjälpa till mer handfast.

Förbundet jobbar normalt inte med katastrofhjälp, även om undantag har gjorts, ­exempelvis efter jordbävningskatastrofen i Nepal.

— Vårt mandat från kongressen är att arbeta långsiktigt i olika samarbetsprojekt utifrån vår värdegrund för rätten till utbildning, säger kanslichefen Sixten Frixon.

Lärarförbundet följer utvecklingen och för en dialog med andra lärarorganisationer i världen. 

— Det kan göra att vi behöver ompröva vår nuvarande inställning, säger Sixten Frixon.

På sin hemsida har Lärarförbundet publicerat en guide för enskilda medlemmar som vill hjälpa till. Sök på »flykting« 

ur Lärarförbundets Magasin