Läs senare

Academedia köper Praktiska gymnasiet

Vinster i välfärdenSkolkoncernen Academedia köper Vindora, ett företag som är inriktat på lärlingsutbildningar och praktiska yrkesutbildningar. Vindora driver bland annat 33 gymnasieskolor under varumärket Praktiska.

12 sep 2017

Academedia betalar 546 miljoner kronor för bolaget. Affären ska delvis finansieras med en företrädesemission om 400 miljoner som är fullt ut garanterad av Mellby gård, enligt ett pressmeddelande.

Vindoras verksamhet omsatte 833 miljoner kronor i fjol.

Marcus Strömberg.

”Genom förvärvet av Vindora blir Academedia en starkare aktör inom området praktiska utbildningar med fokus på kortare vägar mellan utbildning och jobb”, skriver Academedias vd Marcus Strömberg i en kommentar.

Friskolorna har ökat utdelningen till sina ägare med 50 procent det senaste året, visar en sammanställning som Dagens Industri gjort och som publicerades på tisdagen. Många friskolor är oroliga för vad som kommer att hända om regeringens förslag om ett vinsttak går igenom, enligt tidningen.

– Vi behöver skapa ett så stort handlingsutrymme som möjligt om förslaget om vinsttak går igenom, säger Michael Seher, verksamhetschef på Kitas som driver gymnasieskolor i Göteborg, till DI.

Ulla Hamilton.

Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund, är inne på samma linje.
– De flesta friskolor är små företag med ägare som arbetar mer eller mindre gratis. Med diskussionen och det lagförslaget är man rädd att möjligheten att få betalt för sitt arbete ska stängas, säger hon till tidningen.

Enligt DI har friskoleföretagen i snitt de senaste tre åren haft en rörelsemarginal på 5,1 procent. Snittet för samtliga aktiebolag i Sverige 2015 var 7 procent.

Gymnasieminister Anna Ekström (S) är starkt kritisk till friskolebolag som delar ut vinst till ägarna, samtidigt som skolorna fått statligt stöd för att förbättra kvaliteten i verksamheten.

Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister.

– Jag blir väldigt provocerad när en skola som får statligt stöd samtidigt lägger pengar som de fått från våra gemensamma resurser till vinst, i stället för att satsa pengarna på förbättrad elevhälsa, bättre lärartäthet och stärkt undervisning, säger hon till TT.

Hon syftar på Cybergymnasiet AB Stockholm, som enligt Dagens Industri delat ut 21,5 miljoner kronor till ägarna – den högsta utdelningen av alla friskolebolag. Bolaget har tidigare fått kritik av Skolinspektionen för brister i verksamheten. Bolaget har också tecknat avtal med Skolverket som innebär att bolaget får myndighetens stöttning för att förbättra kvaliteten. Ett sådant riktat stöd går till ett urval av skolor med låga kunskapsresultat eller hög andel elever som inte fullföljer sina studier.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin