Läs senare

Adolfsbergsskolan i Knivsta kan vinna Kasper Salin-priset

skolbyggnaderVasamuseet på Djurgården och House of Sweden i Washington har förärats det. Nu har även Adolfsbergsskolan i Knivsta chansen att sälla sig till skaran som belönats Sveriges finaste arkitektur-titel: Kasper Salin-priset.

av Hampus Hagman
18 feb 2020
18 feb 2020
Adolfsbergsskolan i Knivsta är för sin arkitektur nominerad till prestigefyllda Kasper Salin-priset. FOTO: Åke E:son Lindman

Knivsta kommun, strax söder om Uppsala, fick den blygsamma placeringen 221 på Lärarförbundets rankning av Sveriges bästa skolkommun 2019. Men här kommer en ljuspunkt.

I dag avslöjades att Adolfsbergsskolan tillsammans med tre andra byggnader är nominerad till Kasper Salin-priset 2020.

FAKTA KASPER SALIN-PRISET

Kasper Salin-priset är Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris och delas ut på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 10 mars. 

Priset grundades 1962 utifrån en donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856–1919). Det delas ut varje år till det bästa byggnadsverket, eller grupp av byggnader, av hög arkitektonisk kvalitet. Urvalet sker av en jury som inte bara tittar på ett foto utan granskar husen på plats, eftersom arkitektur upplevs med alla sinnen. 

Källa: Fastighetsvärlden

Grundskolan (5-9) som  rymmer 650 elever startade hösten 2018. Arkitekten bakom är LLP arkitektkontor och ett utdrag ur juryns motivering lyder:

”Utgångspunkten är ett pedagogiskt program och stark samverkan mellan arkitekt och beställare i en involverande process. Därifrån har planlösningar och volym har tagits fram i dialog, utifrån funktionsbehov och krav på hållbarhet. Med säker hand har arkitekten skapat en robust och tydlig skola, med ljusa och generösa ytor för både samvaro och mer koncentrerat arbete.”

Adolfsbergsskolan konkurrerar med kontorshus i Solna och två bostadshus, i Huskvarna och Göteborg.

Det skulle dock inte bli första gången som en skolbyggnad kammar hem Sveriges äldsta arkitekturpris. Tidigare har bland andra KTH:s Arkitekturskola (2015), Aranäsgymnasiet i Kungsbacka (2006) och Lärarhögskolan i Malmö (1965) fått priset.

” Med säker hand har arkitekten skapat en robust och tydlig skola, med ljusa och generösa ytor för både samvaro och mer koncentrerat arbete.”, lyder juryns motivering. FOTO: Åke E:son Lindman

Juryns motivering:

Utgångspunkten är ett pedagogiskt program och stark samverkan mellan arkitekt och beställare i en involverande process. Därifrån har planlösningar och volym har tagits fram i dialog, utifrån funktionsbehov och krav på hållbarhet. Med säker hand har arkitekten skapat en robust och tydlig skola, med ljusa och generösa ytor för både samvaro och mer koncentrerat arbete. Skolan är väl placerad i landskapet. Den är placerad på kanten till en slänt, med entré mot stadsdelens nybyggda bostadskvarter. Skolgård och utemiljöer är vända mot ett öppet landskap, vilket skapar ett fint förhållande mellan yttre och inre rum. Klassrummen är placerade i yttre fasad och i skolans mitt blir en stor inre trappa central kommunikationsnod, auditorium och en naturlig samlingspunkt – ett samlande torg. Inredningen samspelar väl med byggnaden, som är anspråkslös i konstruktion och materialval, men välartikulerad i sitt uttryck. Med hög inlevelse och ett pragmatiskt förhållningssätt till en låg budget tillför Adolfsbergsskolan många kvaliteter och upplevelser för såväl stadsdelen som dess elever och personal.

Källa: Arkitekt.se

LÄS MER: Så ska det perfekta klassrummet se ut

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin