Läs senare

Afasiförbundet välkomnar nya läsgarantin

Särskilt stödPå onsdagen klubbade riksdagen efter många turer en garanti för tidiga stödinsatser i skolan.
”Vi tycker att det är väldigt bra att detta äntligen kommer igång”, säger Berit Robrandt Ahlberg, vice ordförande i Afasiförbundet.

av Stefan Helte
31 maj 2018
31 maj 2018

Alla partier i riksdagen utom Sverigedemokraterna röstade för förslaget om en läsa, skriva, räkna-garanti. Men det har varit många turer innan beslutet fördes i hamn.

Lärarförbundet kritiserade inledningsvis förslaget för att det skulle leda till ökade dokumentationskrav för lärarna. Och oppositionen sade nej. Då drog utbildningsminister Gustav Fridolin tillbaka regeringens första förslag.

I mars presenterade han ett nytt förslag, som Lärarnas tidning tidigare har berättat om. I det nya förslaget har regeringen gjort klart att det ska finnas en rätt till stöd tidigt i skolan utan att lärarna åläggs några nya dokumentationskrav.

Berit Robrandt Ahlberg, vice ordförande i Afasiförbundet.

På torsdagen firade ministern beslutet med tårta i riksdagen tillsammans med ett stort antal intresseorganisationer, bland annat Afasiförbundet.

– Vi hoppas att det här ska leda till ett bra stöd för barn i väldigt tidiga år. För barn som har en nedsatt språkförståelse som inte märks så mycket kan det betyda mycket, säger Berit Robrandt Ahlberg på Afasiförbundet.

Utbildningsministern är också nöjd:

– Det är ett jättebra beslut som vi kunnat ta med bred majoritet i riksdagen, för att lärarna i de tidigare åren ska få rätt att sätta in stöd när en elev behöver det.

Hur ska barnens svårigheter upptäckas?

– Genom det här beslutet så blir det kartläggning också i förskoleklassen, men det blir en kartläggning som man kan ha som en naturlig del i sin undervisning. Fokus i lagstiftningen är inte fler mätpunkter, utan att det lärare ser i sin vardag också ska leda till att insatser kommer på plats.

Garantin träder i kraft den första juli 2019.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin