Läs senare

AIK gör plugget coolt

Lärarstudenten Victor Pietilä hjälper klackens unga med läxan.

av Karin Lindgren
22 maj 2017
22 maj 2017
Läxhjälparen Victor Pietilä har precis blivit invald i styrelsen för Allmänna supporterklubben. Foto: Marc Femenia

Halsdukens ränder lyser i kapp med majsolen.

— På hösten är det fint med det svarta och gula mot höstlöven. Med en svart rock är det perfekt, säger Victor Pietilä, lärarstudent på tredje året och AIK:are sedan späd ålder.

— Jag minns första matchen jag var på med pappa. Det blev som en drog trots att jag bara var sju. Jag ville bara tillbaka till läktaren.

Och på den vägen är det. Han är med i Allmänna supporterklubben som bildades 2014 för att visa att supporterskap inte handlar om fylla och bråk.

Killarna på läktaren anlitar inga läxhjälpsföretag.

— Vi tar mycket socialt ansvar och gör grejer som många kan stå bakom. Ensamma mammor har till exempel bjudits på biljetter så att de kan ta med sina barn på match, berättar Victor Pietilä.

Själv är han pappa till supporterklubbens läxhjälp. Det började för ett och ett halvt år sedan, efter hans första praktik på en grundskola i Stockholm.

Personligt

Victor Pietilä

Ålder: 25.

Gör: Pluggar till gymnasielärare i engelska och historia.

Familj: Mamma, pappa, lillebror och flickvän.

Bor: Studentlägenhet i Solna.

Fritid: AIK tar mesta tiden. Gillar att gå på konserter.

— Den där känslan när man förklarar en grej och ser det glada flinet när eleven förstår något den har kämpat med länge … Jag ville känna mer av det och inte vänta tills jag är färdig lärare.

Han erbjöd sin hjälp, främst i hans egna ämnen engelska och historia, på ett AIK­forum och fick några svar. Supporterklubbens styrelse ville hjälpa till och snart hade han en ”bank” av ämneskunniga AIK:are och ett formulär för hjälpsökande på hemsidan. En söndag förra våren hölls den första pluggträffen, inför niornas nationella prov. 17 tjejer och killar dök upp på en ungdomsgård i Stockholm som man fått låna gratis.

— Det var folk från klacken och folk som inte höll på AIK som hängt på, personer som ville klara godkänt och personer på A- och B-nivå, från Östermalm och Akalla. Alla pluggade stenhårt i fem timmar och en AT-läkare från Karolinska, en teknologie doktor från KTH och jag själv hjälpte till. Det var väldigt kul.

I en Excelfil har han nu ett sextiotal ämneskunniga AIK:are med olika specialiteter som han kan koppla ihop ungdomarna och deras frågeställningar med. Ofta sker hjälpen mellan fyra ögon på Skype. Och nu under våren har man haft ytterligare två pluggsöndagar inför de nationella proven i SO och matte.

— De kom med läxor i andra ämnen också. Jag hjälpte en tjej med argument och källor inför en klassrumsdebatt om feminism.

Antipluggkuturen och machoattityden är stark bland unga i klacken. Det var ytterligare en anledning till att Victor Pietilä drog i gång läxhjälpen och att han gjorde det inom AIK. Killarna på läktaren anlitar inte några privata läxhjälpsföretag.

— Läxhjälp har börjat bli en klassfråga och det är nästan så att betygen beror på hur mycket pengar ens föräldrar har och lägger ner på en. Så tycker inte jag att det ska vara.

Fast klackens unga går inte på skolans eller Mattecentrums läxhjälp heller. Victor Pietilä tror att hans koncept har en ”usp”.

Vad är det?

— En unique selling point. Plugg anses inte coolt men AIK är coolt och lite av den känslan följer med in i läxhjälpen. Äldre killar som var med förra året sprider ordet till de yngre som tänker ”jaha, man kanske skulle gå dit”.

ur Lärarförbundets Magasin