Läs senare

Aktiebolag piggast på att öppna fler friskolor

Antalet ansökningar till Skolinspektionen om att få starta eller utöka fristående skolor är det lägsta på tio år. Det är framför allt de som redan har friskolor vill starta fler. På tio i topplistan över huvudmän med flest ansökningar finns bara aktiebolag.

13 mar 2015

Vinstdebatten, utredningen om vinstbegränsningar och demografin gör att färre vill starta friskola. Den slutsatsen kan man dra av Skolinspektionens slutliga siffror över ansökningarna till läsåret 2016/2017.

Knappt 280 ansökningar om att nystarta eller utöka har kommit in. Så få har det inte varit sedan 2005. Av de 140 nystartsansökningarna gäller 90 grundskolor och 30 gymnasieskolor.

De som har skolor sedan tidigare står för 60 procent av ansökningarna om att starta nytt. I topp ligger Kajan Friskola med 21 ansökningar, Thorengruppen med 15 samt Jensen Education College och Internationella engelska skolan med fem var.

Dessa och följande sex huvudmän på ansökningstoppen är aktiebolag. Först på 11:e plats på finns en icke vinstdrivande huvudman – den ideella föreningen Algebrautbildning som vill starta tre skolor.

De allra flesta som söker vill etablera sig eller utöka i storstadsområdena och i större städer.

 

ur Lärarförbundets Magasin