Läs senare

Äldre medlemmar i Lärarförbundet får sänkt pension

PensionLärare födda 1937 eller tidigare och som varit kommunalt anställda riskerar att få sänkt tjänstepension i år.

av Niklas Arevik
22 jan 2018
22 jan 2018

Tjänstepensionen styrs av kollektivavtalet, och enligt Lärarförbundet gick årets sänkning inte att förutse när avtalet slöts, eftersom pensionssystemet såg väldigt annorlunda ut då.

En av orsakerna är att den allmänna pensionen och tjänstepensionen räknas om varje år, utifrån hur olika index förändras.

– Kortfattat kan sägas att det handlar om hur olika årliga indexuppräkningar samspelar. Detta gäller äldre pensionsavtal, som främst kommunala pensionärer födda 1937 eller tidigare omfattas av, säger Britta Ljusberg, ombudsman på Lärarförbundet med ansvar för pensionsfrågor.

Hur många medlemmar är berörda?

– Vi kommer tyvärr inte att kunna uppskatta hur många av våra medlemmar som berörs, det är endast administratörerna KPA och Skandia som har information om vilka personer som får sänkt pension, men de har ingen notering om vilka av dessa som arbetat inom Lärarförbundets område. Det enda vi vet är att det är över 100 000 personer som berörs i olika utsträckning, totalt sett.

Varför har ni inte informerat medlemmarna om detta tidigare?

– Facken fick veta i slutet av 2017 att det skulle kunna bli sänkningar, men ingen visste då i vilken omfattning. Det var först nu i januari som omräkningarna gjordes och vi kan se vilka summor det handlar om, säger Britta Ljusberg.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting handlar det om från några hundra upp till 800 kronor mindre per månad i tjänstepension.

Mer information om pensionsförändringarna finns på lararforbundet.se

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin