Läs senare

Alla slöt upp när skolan brann ner

29 sep 2016
Alla slöt upp när skolan brann ner
Nystart. »Här är miljön lugn och trygg«, berättar rektorn Eva Persson och läraren Emma Ryrlén om Ljungviksskolan, som är en av de tre helt nya F–9-skolor som byggdes efter storbranden på Hjällsnässkolan. Foto: Andreas Carlsson

 

Foto: Peter Holländare

50 liter bensin i en ventila­tionstrumma och en brinnande låga. Sedan gick allt på några minuter. Hjällsnäs­skolan i Gråbo i Lerums kommun eldhärjades tidigt på morgonen söndagen den 25 november 2007. Vem som anlagt branden blev aldrig klarlagt.Det hade varit oroligt tiden före branden: bråk, ­bilbränder och skadegörelse under helgerna.

— Skolan var förfärligt nedgången. Varje måndag morgon låg det skräp på skolgården. Att miljön är sunkig är en signal till ungdomarna om att man inte är behövd. Den hopplösheten kan ställa till med mycket elände, säger Eva Persson, rektor i Gråbo.

Tidigare på terminen hade det brunnit i en del av skolan och verksamheten hade precis kommit igång efter saneringen.

Att det skulle brinna igen kom inte som någon överraskning, men förödelsen var ändå svår att ta in. 60 procent av lokalerna gick förlorade.

— Jag kände ­uppgivenhet, hela vår länga var borta. Många kollegor var jätteupprörda men jag fokuserade mest på hur vi skulle lösa situa­tionen för eleverna, minns läraren Emma Ryrlén.

Elever, personal, föräldrar och politiker. Alla kände att det fick vara nog. Ilskan ledde till storsatsningar.

— Branden blev en riktig väckarklocka, uppslutningen från samhället var otrolig, ­säger Eva Persson.

Insatserna gav effekt. I dag, nio år senare, är den stora högstadieskolan jämnad med marken och eleverna fördelade på tre nya mindre F—9-skolor. Scenförändringen är total på Ljungviksskolan där Eva Persson är rektor.

— Det är så otroligt lugnt här. Eleverna känner en stolthet över skolan och reagerar om det är ett litet streck på ett bord. Det är fantastiskt att det gick att vända det förfärliga till något positivt, säger hon.

Ljungviksskolans fasad är av icke brännbart material, alla ytor hålls numera rena från skräp och lösa föremål och utrymningsrutinerna är välrepeterade. Men viktigast är att ge möjlighet till diskussioner efter de få incidenter som trots allt skett.

— Papperskorgsbränder kommer aldrig att upphöra helt, det vore naivt att tro. Men det beror mycket på hur man hanterar det. Det är viktigt att samla eleverna och låta dem reflektera kring vad ­branden kan bero på, säger Eva ­Persson.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin