Läs senare

Alliansens väljare emot vinstutdelning i skolan

Åtta av tio väljare som röstar på Alliansen är emot att friskolor själva ska få bestämma över sin vinst. Det visar en undersökning från Lärarnas riksförbund.

09 Sep 2014

Nio av tio väljare vill antingen förbjuda vinster i skolan eller införa en reglering som tvingar skolföretagen att återinvestera vinsten i verksamheten. Det visar en undersökning som Lärarnas riksförbund låtit göra.

Att en överväldigande majoritet av de rödgröna partiernas väljare är emot att friskolor som drivs som bolag ska kunna plocka ut vinster, är inte så förvånande. Mellan 93 och 99 procent av deras väljare vill att vinst ska förbjudas helt eller återinvesteras i skolans verksamhet.

Mer uppseendeväckande är att även Alliansen väljare är klart negativa. 17 procent av Moderaternas väljare vill förbjuda vinst helt och hållet och hela 65 procent vill att vinsten ska återinvesteras.

Resultatet för Folkpartiet och Kristdemokraterna är liknande. Bland Centerns väljare vill 21 procent förbjuda vinster helt, medan 53 procent vill att den återinvesteras.

– Dagens system är ett slöseri med skattepengar. När väljarna är så eniga i en fråga som denna måste politikerna agera, skriver Lärarnas riskförbunds ordförande Bo Jansson på Dagens Nyheters debattsida, där undersökningen presenteras.

Från löpet

ur Lärarförbundets Magasin