Läs senare

Alliansens vallöfte: 22.000 förstelärartjänster

Alliansen lovar i ett gemensamt valutspel på tisdagen att bygga ut förstelärarreformen med fler tjänster, till totalt 22.000. Förstelärare i så kallade utanförskapsområden ska kunna tjäna upp till 40.000 kronor i månaden. Däremot sades inget om en generell statlig lönesatsning.

26 Aug 2014

Alliansen presenterade på ett torgmöte i Malmö på tisdagseftermiddagen flera skolsatsningar ur sitt kommande valmanifest.

Var femte lärare, cirka 22.000 lärare, ska göras till förstelärare med ett lönepåslag på upp till 5.000 kronor på sikt, enligt de fyra partiledarna.

En särskild satsning på skolor i så kallade utanförskapsområden utlovades också. Var tredje lärare där ska vara förstelärare på sikt och kunna tjäna upp till 40.000 kronor i månaden.

– Dit ska de allra bästa lärarna rekryteras, säger utbildningminister Jan Björklund (FP) till TT.

Jan Björklund kallar det, enligt TT, för "ytterligare en storsatsning på läraryrket och lärarna".

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är dock inte imponerad.

– Jag säger som lärarfacken, ska vi klara lärarkrisen måste vi komplettera karriärtjänsterna med generella satsningar. Det räcker inte att satsa på några lärare om alla barn ska få en bra skolgång, säger Gustav Fridolin till Lärarnas tidning.

Även Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén tycker löftet är otillräckligt.

– Det är bra att Alliansen satsar på fler karriärtjänster men nu ser vi fram emot att man lyckas matcha oppositionens satsningar på alla lärare, säger Eva-Lis Sirén i ett uttalande.
– Det räcker inte enbart med karriärtjänster för att locka fler till läraryrket. Utan ytterligare statliga satsningar kommer den nationella lärarkrisen att fördjupas och det kommer att ta decennier innan lärarna kommit ikapp lönemässigt.

Lärarnas Riksförbund (LR) är lite mer välvilligt inställt till förslaget.

– Detta är en reform som i hög grad berör Lärarnas Riksförbunds medlemmar. Det är positivt att staten tar ett ökat ansvar för lärarnas karriär och löneutveckling. Det behövs. Men ska skolresultaten på allvar höjas och likvärdigheten på allvar öka, måste staten ta hela ansvaret för svensk skola. I längden håller det inte att lappa och laga i ett förbrukat skolsystem, säger Anders Almgren, förste vice ordförande i Lärarnas Riksförbund, i ett uttalande.

Lärarnas Riksförbund vill att 35.000 karriärtjänster inrättas.

LR är positivt inställd till satsningen på förstelärare i utanförskapsområden.

– Det är en välkommen lönehöjning för de lärare som väljer att arbeta i utanförskapsområden. Detta förbättrar villkoren för lärarna men höjer också incitamenten för erfarna förstelärare att ta sig an skolor med större svårigheter. Detta är bra, säger Anders Almgren.

 

Alliansens skolpaket

  • Förutom karriärtjänsterna lovar Alliansen lovar att införa betyg från årskurs fyra, mer idrott på schemat, fler platser på landets lärarutbildningar och examenspremier för ämneslärare.
  • I stort motsvarar de förslagen som presenterades i Malmö det utbildningspaket som regeringen lade fram i våras på 3,8 miljarder. Några förslag som fanns med då har presenterats i andra sammanhang redan, eller ska göras.
  • Reformen väntas vara fullt utbyggd 2018.
    Källa: TT

Utanförskapsområden

  • De områden där Alliansen vill kunna ge förstelärare ett extra lönelyft är: Rinkeby och Tensta i Stockholm, Ronna och Hovsjö i Södertälje, Araby i Växjö, Gamlegården i Kristianstad, Herrgården och Södra Sofielund i Malmö, Centrum-Öster i Landskrona, Hässleholmen i Borås, Kronogården i Trollhättan samt Gårdsten, Hjällbo, Norra Biskopsgården och Bergsjön i Göteborg.
    Källa: Regeringskansliet (TT)

ur Lärarförbundets Magasin