Läs senare

Allt fler tjänstemän går med i facket

05 feb 2016

Det är en myt att allt fler väljer bort facket. Den fackliga organisationsgraden är stabil och Sverige är fortfarande världsbäst på området.
Sju av tio anställda på svensk arbetsmarknad var med i en facklig organisation 2014. Det visar siffror som Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, låtit SCB ta fram.

Det är samma organisationsgrad som de tre senaste åren och bara en procentenhet lägre än de tre föregående.

Det stora raset i facklig organisationsgrad skedde 2006-2008. Först höjdes a-kasseavgifterna kraftigt, sedan det blev dyrare att vara med i a-kassor med hög arbetslöshet. Hundratusentals anställda, främst arbetare i LO-förbund, lämnade sina fackförbund och organisationsgraden sjönk från 77 till 71 procent.

— Facket är fortfarande starkt i Sverige. Men skillnaderna mellan olika sektorer ökar, konstaterar Anders Kjellberg.

Varje år lämnar allt fler arbetare facket, organisationsgraden har gått ner till 64 procent. Samtidigt går allt fler tjänstemän med, organisationsgraden har stigit till 74 procent.

Bara Danmark och Finland har samma höga organisationsgrad som Sverige: 70 procent. I Norge — som inte har fackliga a-kassor — är bara hälften av de anställda med i en facklig organisation. I Storbritannien är organisationsgraden 25 procent och i Tyskland 18 procent.

Fjärde största fack

Sveriges största fackliga organisationer 31 december 2014. Antal medlemmar i tusental.


Källa: LO, TCO, Saco

ur Lärarförbundets Magasin