Läs senare

Analys: Högt pris för det första steget

03 okt 2012

Är det ett banbrytande avtal utan motstycke på svensk arbetsmarknad som lärarfacken har tackat ja till?

Eller är det ett »skitavtal«?

Tja, både och, kan man säga. Allt beror på utgångspunkten.

Sant är att avtalet ger mer än något annat avtal på svensk arbetsmarknad i år. Lärarna har som enda fackförbund lyckats bryta årets stenhårda norm i avtalsrörelsen på 2,6 procent i löneökningar. Men priset för detta första steg mot en uppvärdering av läraryrket är högt: Tre år med mycket osäkra löneökningar.

Lärarna har två decennier av bittra erfarenheter av hur kommunerna värdesätter deras arbete. Många lärare tycker dessutom att det första årets uppvärdering med drygt 400 hundra kronor knappast är något att hurra för, med tanke på att lönegapet mot flera jämförbara yrkesgrupper fortfarande är nästan 10 000 kronor.

Därav den oerhörda besvikelse som har präglat lärarnas reaktioner i medierna, på Facebook och Twitter och på lärarfackens webbsidor. Ilskan vänder sig inåt, mot de egna fackliga organisationerna i stället för mot arbetsgivarna.

Med avtalet i hamn är bara första halvlek i avtalsrörelsen avklarad. Nu börjar andra. Då startar den verkliga matchen.

För lärarfacken gäller det att övertyga medlemmarna om att det här avtalet var det bästa möjliga och om att facklig organisation är nödvändig för att fortsätta sätta press på de lokala arbetsgivarna.

För kommunerna handlar det om att bevisa att man under de kommande åren tar sitt ansvar som arbetsgivare.

Klarar inte facken och kommunerna av detta är båda illa ute.

ur Lärarförbundets Magasin