Läs senare

Anledning att känna oro — och stolthet

av Örjan Björklund
18 okt 2017
18 okt 2017
Örjan Björklund
Chefredaktör

I förra veckan hade Lärarförbundet besök av det amerikanska lärarfacket AFT:s ordförande Randi Weingarten och vi passade då på att intervjua henne om situationen i USA:s skolor. (Läs mer här.)

Hon var i Sverige för att studera det svenska skolsystemet, det fria skolvalet och hur det kan påverka likvärdighet, resultat etcetera. Detta eftersom hennes fack oroar sig för ”privatiseringsivern” hos den nya Trump-administrationen.

Men Randi Weingarten oroar sig också för andra aspekter av Donald Trumps presidentskap, som hon anser innebär en stor utmaning för lärarna. Skolan ska lära ut vetenskaplighet, tolerans och öppenhet. Men hur går det med detta om just dessa saker ifrågasätts av dem som har makten?

AFT stod på Hillary Clintons sida i presidentvalet förra året så Weingartens åsikter kan kanske av någon avfärdas som politiska utspel.

Men hon är långt ifrån ensam om oron inför Trump och hans hantering av fakta och medier. Den minskar knappast heller av att presidenten vid en pressträff i förra veckan sa att det är ”äckligt hur pressen kan skriva vad den vill, någon borde titta på det”. Det är ett ytterst illavarslande uttalande av den man som innehar presidentposten i världens mäktigaste land.

Även om steget från Trumps USA till en facklig tidskrift i Sverige är mycket långt så vill jag ändå påpeka detta: Lärarnas tidning har en fri ställning och har i uppdrag att också granska Lärarförbundets inre och yttre liv. Jag tycker att du som medlem ska känna stolthet över att tillhöra ett fack som på det sättet står upp för interndemokrati och öppenhet.

Även i Sverige står lärarna inför utmaningar och på många håll tänks det nytt för att komma tillrätta med dem. Läs i detta nummer om en skola med både tvårektors- och tvålärarsystem. Och om hur avlönade lärarstudenter minskar lärarbristen i Dalarna. Läs även om forskaren som studerar vad som gör skolor framgångsrika samt om fritidspedagogen som löser konflikter med papper och penna. Med mera.

Våra läsare utgörs av många olika lärargrupper och vi ger nyheter och goda exempel till dem alla.

ur Lärarförbundets Magasin