Läs senare

Anna Ekström ny gymnasieminister

Anna Ekström, i dag generaldirektör för Skolverket och ordförande i Skolkommissionen, blir ny gymnasie- och kunskapslyftsminister. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på tisdagseftermiddagen.

13 sep 2016
Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister. 

Det blir Anna Ekström som efterträder Aida Hadzialic som gymnasie- och kunskapslyftsminister i den rödgröna regeringen. Det står klart efter att statsminister Stefan Löfven meddelat detta i sin regeringsförklaring, som han läste upp under riksdagens öppnande under tisdagen.

– Hon har en stor erfarenhet av att samarbeta med olika aktörer. Hon har en betydande kännedom om dagens skolsystem och gedigen kompetens, sa Stefan Löfven vid en presskonferens strax därpå.
Anna Ekström var tills i dag generaldirektör för Skolverket. Hon är även ordförande i Skolkommissionen. Att tacka ja till ministerposten var ingen självklarhet, säger hon till TT.
– Det var inte lätt. Jag har ett underbart jobb på Skolverket men jag tycker att uppgiften att säkra att vi har en bra gymnasieskola för de elever som kommer hit är alldeles för viktig för att säga nej.
Hon ser de nyanländas situation som en stor uppgift i hennes nya roll.
– Det är en väldigt stor utmaning. De kommer bland annat från länder med svaga skolsystem, säger hon och fortsätter:
– Jag vill också stärka läraryrkets attraktivitet. Jag ser också att det är väldigt viktigt att stärka yrkesprogrammen inom gymnasieskolan.

– Det är välkommet att vi fått en ny gymnasieminister på plats och Anna Ekström är en genuint kunnig och intresserad person, säger Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand, till TT.

 

Hon är inte förvånad över att Skolverkets generaldirektör får ny arbetsplats på utbildningsdepartementet.

– Nej, hon är en ju av dem som nämnts i förhandsdiskussionen.

Även Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén är nöjd med valet av Anna Ekström. Hennes förhoppning är att Anna Ekström ska fortsätta det arbete Aida Hadzialic påbörjade, men inte bara det.
– Jag hoppas också att hon lyfter fram vikten av bildning. Skolan har ju ett demokratiskt uppdrag och när man går ut skolan ska man kunna vara en aktiv samhällsmedborgare. Då krävs mer än specifika ämneskunskaper, säger Åsa Fahlén.

Frågan uppstår naturligtvis omedelbart vem som ska efterträda Anna Ekström som högste chef på skolverket, och vem som ska överta uppdraget som skolkommissionens ordförande.

– Jag är väldigt spänd vem som efterträder. Anna Ekström har varit en genuint duktig generaldirektör på skolverket, och själv uttalat att skolfrågan är den mest avgörande samhällsfrågan. Hon har också haft bra och konstruktiva samtal i skolkommissionen, säger Johanna Jaara Åstrand.

Anna Ekström

  • Anna Ekström har tidigare varit statssekreterare i näringsdepartementet (1998-2001) och invaldes 2009 som ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademin. 2013 utsågs hon av regeringen till ordförande för Linköpings universitets styrelse.
  • Förra året utsågs Anna Ekström till ordförande för skolkommissionen med uppdrag att föreslå hur skolan ska bli bättre. I början av 2017 är det tänkt att uppdraget ska slutrapporteras till regeringen.
  • För många utanför skolvärlden är Anna Ekström känd från tv-programmet På spåret, där hon under två säsonger tävlade tillsammans med Kristdemokraternas förre partiledare Göran Hägglund.
    Källa: TT

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin