Läs senare

Antalet lediga lärarjobb färre

LärarbristFör första gången sedan 2013 ökar inte antalet lediga lärarjobb, visar ny statistik. Högre lärarlöner kan vara en del av förklaringen.

av Stefan Helte
14 aug 2017
14 aug 2017

Under 2013 anmäldes 39 000 lediga pedagogiska tjänster till arbetsförmedlingen under januari till juli. Varje år därefter ökade de lediga tjänsterna kraftigt. 2016 var de uppe i 76 000.

Men i år har antalet lediga tjänster under januari till juli stagnerat och till och med minskat något till 75 000.

Stor efterfrågan

Mest efterfrågade läraryrken under det närmaste året:

  1. Förskollärare
  2. Speciallärare och specialpedagoger
  3. Grundskollärare
  4. Lärare i yrkesämnen
  5. Gymnasielärare
  6. Fritidspedagoger
  7. Studie- och yrkesvägledare
  8. Universitets- och högskollärare

Källa: Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?”, juni 2017.

Andreas Mångs, analytiker på arbetsförmedlingen, vill inte säga att lärarkrisen är över.

— Lärarbristen är fortsatt hög. Området pedagogiskt arbete är näst bygg och anläggning det yrkesområde som uppvisar den högsta bristen. Och enligt vår bedömning kommer den situationen att bestå även i det längre perspektivet på fem till tio års sikt.

Men varför stannar ökningen av lediga pedagogiska tjänster upp nu i år? Så här svarar Per–Arne Andersson, chef för avdelningen arbetsmarknad och lärande på Sveriges Kommuner och Landsting:

— Min bedömning är att löneökningarna under de senaste sex—sju åren har gjort lärarlönerna mer konkurrenskraftiga. Dessutom har flyktingmottagandet lett till ett intensifierat rekryteringsarbete. Det har gjort att kommunerna fått kontakt både med lärare som har lämnat skolområdet och andra välutbildade som kan tänka sig att pröva yrket några år.

Lärarnas tidning har talat med personalansvariga i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö. Den preliminära bedömningen är att rekryteringsläget är fortsatt ansträngt. Rektorer och förskolechefer letar in i det sista efter behöriga lärare, fritidspedagoger och förskollärare — och tusentals lärarjobb var fortfarande obesatta i slutet av juli. Men läget bedöms inte vara värre än inför förra höstterminen.

På Högalidskolan, en f—9-skola i Kiruna där man vid klar sikt kan se ända till Kebnekajse, kör rektor Katarina Wedegren detta läsår igång höstterminen med behöriga lärare på alla tjänster.

— Det känns väldigt skönt. Till och med i samiska och samisk integrering har vi en behörig lärare.

För några år sedan lämnade flera lärare skolan, delvis på grund av missnöje med lönerna. Nu kommer de tillbaka.

— De har saknat kollegerna och de längtar efter lärarjobbet, säger Katarina Wedegren.

Dessutom kan rektorn erbjuda bättre löner än för några år sedan.

— Ja, absolut. Har man många år i yrket och behörighet inom ett bristområde som NO så kan lönen hamna på uppemot 40 000 kronor.

Förskolechef Sharon Haffajee i andra änden av landet är mer bekymrad. Hon chefar för sex förskolor i Malmö och har inför hösten utlyst åtta förskollärartjänster. En behörig förskollärare har hon fått tag på.

— Det är ett tufft läge. Malmö har en ung befolkning, förskolan byggs ut hela tiden och vi konkurrerar med kommunerna runtomkring om förskollärarna.

Biträdande rektor Christine Elm på Vibyskolan, som är en f–9-skola i Sollentuna, jagar behöriga lärare på alla möjliga sätt.

— Jag har använt mig av arbetsförmedlingen, Twitter, Facebook, Linkedin, gamla arbetsplatser, vänner och bekanta — ja, allt jag kan komma på! Men det är jättesvårt att få tag på en matte/NO–lärare.

Hon fortsatte att jobba med rekryteringen under sommaren, till och med under semesterresan till USA.

— Det är eländigt, det ska inte behöva vara så.

Eventuellt har hon till slut fått napp; en vikarie som jobbade på skolan i våras och som Christine Elm har försökt övertala.

— Jag får besked i eftermiddag. Vi håller tummarna.

Inför höstterminen har Falkenbergs kommun övervägt att stänga Älvseredsskolan med ett femtiotal elever på grund av lärarbrist. Då gick föräldrar ut i lärargrupper på Facebook och efterlyste behöriga lärare till den lilla f–5-skolan. Det gav resultat. En behörig lärare som bor på orten och som hade tänkt vara studieledig sökte och fick tjänsten. Nu är barnens skolgång på hemorten räddad.

— Det känns bra. Tråkigt bara att det skulle behöva gå så långt innan vi fick tag i en lärare, säger rektor Bodil Samuelsson.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin