Läs senare

Är det dumt att säga upp sig?

Fråga facketHär kan du ställa frågor om jobbet som lärare. Det kan handla om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat.
Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

av Torbjörn Tenfält
16 dec 2016
16 dec 2016
Är det dumt att säga upp sig?

Jag har inte fått del av lärarlönelyftet på min skola och känner mig orättvist behandlad. Har god lust att säga upp mig – vad bör jag tänka på innan jag gör det?
Ledsen lärare

Svar: Tänk noga efter ­innan du säger upp dig – och framför allt innan du gör det skriftligt. Det rådet ger Bernt Jakobson, ombudsman på Lärarförbundets regionkontor Stockholm/Uppsala, som är bekymrad över ilskan lärarlönelyftet väcker.

– Många reagerar i ­affekt och säger upp sig. Sen ångrar de sig och kommer till mig och vill att jag ska agera, säger han.

Just nu har Bernt Jakobson 3–4 ärenden där han försöker övertyga ­arbetsgivaren att ta tillbaka en person som sagt upp sig skriftligt.

– Då är det nästan omöjligt att få en arbetsgivare att ändra sig. Deras uppfattning är oftast att om det är någon som inte vill fortsätta jobba ska man inte hålla kvar den personen.

Hur förbannad man än är på sin arbetsgivare är Bernt Jakobsons råd att först ta kontakt med en facklig ombudsman. Då ­efterfrågan på legitimerade lärare och förskol­lärare är stor går det ofta att påverka en svår situation, är hans erfarenhet.

Är uppsägningen enbart muntlig är det i regel lättare att få arbetsgivaren att ta tillbaka personen.

– Då kan man förhandla på ett annat sätt. En muntlig uppsägning är ändå lite mildare, säger Bernt Jakobson.

ur Lärarförbundets Magasin