Läs senare

Är det verkligen sant att lärarna flyr yrket?

av Örjan Björklund
16 mar 2016
16 mar 2016
Örjan Björklund Chefredaktör
Örjan Björklund
Chefredaktör

Har du övervägt att lämna yrket? Det är du i så fall inte ensam om. Men eftersom du nu läser Lärarnas tidning är det väl troligen så att du ändå inte har gjort det. Vi vet dock att många lärare faktiskt slutar. Så många, brukar det ju ofta sägas i debatten, att man kan tala om en lärarflykt.
Men stämmer det verkligen?

Nja, Lärarnas tidning kan i detta nummer berätta om en undersökning som ställer det på huvudet. Den visar att det är betydligt mer ovanligt att lärare lämnar yrket än att exempelvis civilingenjörer, jurister och ekonomer gör det, vilket är något som inte framkommit tidigare.

Är lärarflykten rent av en myt? Det är kanske en tolkningsfråga. Klart är ju ändå att många lärare faktiskt lämnar skolan för att söka sig ett annat yrke. Och att det råder svår lärarbrist är otvivelaktigt. Men kanske beror den mer på att det är för få som söker sig till yrket än att det är en unikt stor flykt ifrån det.

I detta nummer ­fortsätter också vår granskning av karriär­lärarreformen där vi visar att löneskillnaderna ­mellan förstelärare är enorma. Skillnaden i månadslön för landets högst och lägst av­lönade förstelärare motsvarar i runda slängar en normal lärarlön. Läs mer på sidorna 10—11 och studera med hjälp av en interaktiv karta på vår webbplats hur dessa löneskillnader ser ut över landet.

ur Lärarförbundets Magasin