Läs senare

Är forskare — hur blir jag lärare?

Fråga facketHär kan du ställa frågor om jobbet som lärare. Det kan handla om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat.
Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

av Torbjörn Tenfält
16 Dec 2016
16 Dec 2016

Jag är forskare och funderar på att omskola mig till lärare. Hur går det med regeringens löfte att skapa en pedagogisk utbildning för oss med examen på forskarnivå som vill bli lärare i naturvetenskapliga ämnen i skolan?

Svar: Forskare som vill bli lärare på grundskolan eller gymnasiet får ett utbildningsbidrag på 25 000 kronor per månad. Det har regeringen lovat, men ännu återstår ett antal beslut innan löftet blir verklighet.

– Målet är att utbildningarna ska starta redan i höst, säger Pontus Bäckström, ämnessakkunnig på utbildningsdepartementet.

Lagrådet har just gett grönt ljus för satsningen, som innebär att totalt 250 personer med examen på forskarnivå kan läsa in en kompletterande ettårig pedagogisk utbildning. Under fem år får 50 forskare per år chansen att skola om sig till lärare inom matematik, NO och teknik.

För att kunna söka utbildningen måste forskaren ha ämneskunskaper som krävs för undervisning i skol­ämnena.

– Om det inte blir tillräckligt många sökande utifrån de kriterierna kan lärosätena fylla på med platser inom andra bristämnen, säger Pontus Bäckström.

Just nu bereds frågan inom utbildningsdepartementet för att regeringen ska kunna lägga fram en proposition under våren. Därefter tar riksdagen beslut. När och hur forskare kan ansöka till utbildningen är ännu inte fastslaget.

ur Lärarförbundets Magasin