Läs senare

Årets rektor på Skolledargalan 2020: Semira Vikström

skolledargalanSemira Vikström, rektor på Visättraskolan (F-6) i Huddinge fick priset som Årets rektor vid Skolledargalan på Berns i Stockholm.

av Sten Feldreich
28 feb 2020
28 feb 2020
Semira Vikström, rektor på Visättraskolan i Huddinge, tog hem Skolledargalans stora pris Årets rektor och en prischeck på 55 000 kronor. Foto: Therés Stephansdotter Björk

Hon har vänt en problemskola till att bli en av de bästa skolor som Skolinspektionen någonsin besökt. Omtumlad och mycket glad tog hon emot 300 kollegors jubel och prischecken på 55 000 kronor.

Åtskilliga kramar senare försöker hon förklara hur hon lyckats att förvandla Visättraskolan till en toppskola, vars rykte var i botten när hon kom höstterminen 2013.

– Mina kollegor säger att jag är närvarande och inlyssnande. Det kanske stämmer, men att det gått vägen är även ett resultat av att jag är så jäkla envis, hahaha…

JURYNS MOTIVERING

Semiras ledarskap har fört en skola i ett socio-ekonomiskt utsatt område från att vara bortvald och ha dåliga resultat till att få ett av Skolinspektionens toppomdömen: ”En av de bästa skolor vi varit på”. Semiras arbete har lett till en trygg arbetsmiljö med struktur, kunskap, delaktighet och trivsel som ledord. En framgångsfaktor är en tydlig organisation med rätt person på rätt plats. ”Alla borde få ha en Semira som rektor” säger medarbetarna.

– Jag tror att man måste ha en balans mellan det mjuka och hårda i sitt ledarskap. Det gäller dels att vara inlyssnande, men det gäller också att inte ge sig; utan följa den tydliga väg vi kommit överens om och att inte göra avstickare från den.

Visättraskolans elevunderlag består av 10-15 procent nyanlända och 85 procent av eleverna har inte svenska som modersmål.

– Ändå har vi 86 procent behöriga lärare och det är jag mycket glad och stolt över.

ALLA VINNARE PÅ SKOLLEDARE 21

Årets rektor: Semira Vikström, Visättraskolan i Huddinge (Stockholm)

Årets digitaliseringsledare: Stojanka Drinic, Nya Elementar i Stockholm

Årets Ung skolledare: Jenny Nyberg, Oxievångsskolan i Malmö

Vad hon ska göra för prispengarna har hon inte bestämt.– Inte annat än att det ska gå till något som blir ett fint minne som jag kan titta tillbaka på och minnas den här dagen.

Lärarförbundet Skolledare och Lärarstiftelsen står bakom priset.

 

Övriga finalister till Årets Rektor var Maria Lilja, rektor på Vivalla förskolor, Örebro och Pia Solberg, rektor på Magelungen gymnasium, Göteborg.

Vinnarna Semira Vikström (Årets rektor), Jenny Nyberg (Årets Ung skolledare) och Stojanka Drinic (Årets digitaliseringsledare). Foto: Therés Stephansdotter Björk

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin