Läs senare

Årets UF-lärare: Så undervisar du i företagande

Ung företagsamhetHenrik Samuelsson, lärare vid Platengymnasiet i Motala, är vinnare av Årets UF-lärare vid SM i ung företagsamhet.

av Emma Olsson
08 maj 2019
08 maj 2019

Henrik Samuelsson arbetar med att lära unga entreprenörskap, vilket sedan 2011 är en del av läroplanen för gymnasiet.

– Många tror att företagande handlar om att tjäna pengar men det handlar också om att vara kommunikativ och kreativ. Att vara UF-elev skapar möjlighet till personlig utveckling och ökat självförtroende, samt förmågan att själv ta ansvar för att organisera sitt arbete – oavsett vilket yrkesval de gör, säger han.

Henrik Samuelsson

Främst handlar Henrik Samuelssons undervisning om att våga tänka nytt. Det gäller även för lärare.

– Man ska inte känna sig rädd för konceptet entreprenörskap. Titta på kunskapskraven och ämnesintegrera, säger han.

SM i Ungt företagande avgjordes den 7 maj i Stockholm.

Så jobbar du som en SM-vinnare

  • För att lyckas måste arbetet spridas på flera kollegor. Annars riskerar kompetensen att försvinna om en person byter arbetsplats.
  • Om du är osäker kan regionkontoren för Ung företagsamhet hjälpa till. De har bra mallar som du kan anpassa efter din verklighet.
  • Titta på kunskapskraven och samarbeta med ämneslärare. Hållbarhet är viktigt i naturvetenskapsprogrammet, kanske kan eleverna arbeta kreativt med återvinning och hållbarhet inom ramen för sitt företag. Att presentera sin företagsplan inför gruppen är ett sätt att uppnå målen i svenska.

Och hur jobbar man med elever med behov av särskilt stöd, eller nyanlända?

– Som lärare får man titta på de små sakerna, de som eleven utvecklas inom. För en elev som inte vågar prata inför andra är en presentation ett stort steg. Nyanlända elever har också idéer och vill också utvecklas, och att kunna stå framför andra och presentera sig har de nytta av.

Detta är Ung företagsamhet

Ung företagsamhet är en obunden, ideell utbildningsorganisation, som arbetat sedan 1980. Sedan 2010 arbetar organisationen även på grundskolan.
Årets UF-lärare belönas med 25 000 kronor.

ur Lärarförbundets Magasin