Läs senare

”Att vara med ger status och tillhörighet”

ObehörigSom obehörig lärare är det viktigt att få vara med i ett yrkesförbund, anser Gianina Oskarson, språklärare i mellanstadiet.
– Det ger status. Det är synd för de nya som inte får vara med.

av Sara Djurberg
11 apr 2019
11 apr 2019
Gianina Oskarson får, liksom andra obehöriga lärare som redan är medlemmar i Läraförbundet, vara kvar i förbundet.
Foto: Tomas Ohlson

Gianina Oskarson har jobbat som lärare i tio år, varav de senaste sex åren på Taubeskolan i Göteborg. Hon undervisar i svenska och engelska, är mentor och ansvarar för engelskan på mellanstadiet.

Men lärarlegitimation har hon inte. Hon började vikariera som lärare innan hon var klar med utbildningen, och sedan dess har det inte blivit av att hon tagit de sista 15 poängen för att få sin examen.

– Det känns tråkigt att jag inte har legitimation och jag skulle känna mig ännu mer ensam om jag inte fick vara med i Lärarförbundet. Man känner att man tillhör gruppen och har lite status i alla fall då, säger hon.

Gianina Oskarson tycker inte att Lärarförbundet ska utestänga obehöriga lärare.

– Många obehöriga är lika kompetenta och gör många gånger samma jobb.

Eftersom hon inte har legitimation har hon ingen fast tjänst. Hennes kontrakt förnyas i stället varje år. Hon har sannolikt även gått miste om några tusenlappar i månaden i lön.

Kommer du slutföra utbildningen så att du blir behörig?

– Jag vill och tänker att jag ska göra det, men frågan är när. Jag har kommit ifrån det här med att plugga och har blivit så nära mina elever och kollegor. Jag trivs med mitt jobb.

Hon tycker att det är bra att Kommunal och Vision öppnar famnen för obehöriga lärare även om hon själv hellre vill tillhöra ett yrkesförbund.

– Får man inte vara med där får man söka andra alternativ.

ur Lärarförbundets Magasin