Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Avdelningarna vill ha mer pengar till rekrytering

Lärarförbundets avdelningar behöver mer pengar. ”Hur ska vi annars klara av att rekrytera fler lärare och ge medlemmarna en bra service?”
Det var den övergripande frågan när kongressombuden under Lärarförbundets kongress diskuterade förslaget till budget.

13 nov 2014
Avdelningarna vill ha mer pengar till rekrytering
Under rådslagen diskuterar de 255 ombuden förslagen från förbundsstyrelsen. En av de saker ombuden diskuterar är förslaget till budget. Foto: Lotta Holmström

Förbundsstyrelsen har föreslagit att avdelningarna inte ska få några höjda anslag under de kommande fyra åren. Orsaken är att avdelningarna har ett samlat överskott på 25 miljoner kronor.

Många ombud har starka invändningar mot detta. En av dem är Lars-Olof Ferm, kassör i lokalavdelningen i Karlstad:

– Förut hade vi avtal med en annan organisation om att inte knycka varandras medlemmar. Men nu säger ni åt oss att rekrytera fler yrkesaktiva lärare. Fast hur ska vi kunna göra det när vi inte har pengar att satsa på rekrytering? Vi har ju inte fått höjda anslag på tio år, sade han under debatten.

Margaretha Lindblom, kontaktperson för internationella frågor vid avdelningen i Göteborg, ogillar att förbundsstyrelsen vill förvandla beslutet att 1,5 procent av medlemsintäkterna ska gå till internationellt samarbete till en ”målsättning”.

– Förbundsstyrelsens förslag är luddigt. Jag tror att det är rekryterande att kunna säga att 1,5 procent faktiskt går till internationellt arbete, sade hon och föreslog att förbundsstyrelsen får bakläxa på sitt förslag.

ur Lärarförbundets Magasin