Läs senare

Avhoppad chefredaktör prisas med publicistpris

BELÖNAD”Hon tog fighten för journalistiken”. Så inledde Utgivarna sin nominering när Annica Grimlund, tidigare chef för Lärarförbundets tidningar, fick Mommapriset i fredags.

av Lenita Jällhage
19 nov 2018
19 nov 2018
Annica Grimlund, fd chef Lärarförbundets tidningar belönades med Mommapriset. Foto: Anette Persson

Mommapriset delas ut till den som i sitt dagliga arbete tar sitt publicistiska ansvar, bidrar till att säkerställa ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning.

Prisutdelningen skedde i fredags på Sveriges Radio av föreningen Utgivarna som är en intresseorganisation för svenska publicister.

Viveka Hansson, ordförande i Utgivarna som delade ut priset, poängterade, i sitt tal under prisceremonin, vikten av att ha modet att sätta sig på tvären som utgivare av tidningar i en tid då pressfriheten och yttrandefriheten är satt under press runt om i världen.

Motiveringen till att Annica Grimlund nominerades till priset var:
”Hon tog fighten för journalistiken. Med kraft och pedagogik har Annica Grimlund gett en lektion i vad en riktig tidning är, betyder och behöver – redaktionellt oberoende och en publicist och ansvarig utgivare. Det gagnar såväl läsaren som demokratin.”

Mommapriset i korthet

  • Mommapriset har fått sitt namn efter en av Europas första kvinnliga redaktörer och utgivare Margareta Momma (1702-1772) som framförde ”avancerade åsikter i upplysningstidevarfvets anda”.
  • Tidigare pristagare är Thomas Mattsson, Expressen 2015, Anna Lith, Folkbladet 2016 och Daniel Poohl, Expo 2017.
  • Juryn för Mommapriset består av Kerstin Brunnberg, Karin Olsson, Tobias Regnell, Daniel Sandström och Anna Rastner.

Viveka Hansson framhöll också i sitt tal att konkreta hot mot press- och yttrandefriheten inte behöver ha kopplingar till politik utan det ”kan till exempel ta sig uttryck i en medlemsorganisation som inte vill att medlemmarna ska få läsa om när ledningen fattar dåliga beslut.”

Hur kändes det att få Mommapriset?

– Det kändes som jag fick respekt för det arbete jag lagt ned för att värna oberoendet på Lärarförbundets tidningar. Det kändes jättemäktigt att få priset.

Annica Grimlund var chefredaktör under 17 år och var även avdelningschef på Lärarförbundets Tidningsavdelning när hon den 24 januari i år meddelade att hon skulle lämna sitt arbete i protest mot ledningens agerande.

Vad var ditt huvudsakliga skäl till att ta kampen med Lärarförbundets ledning om tidningarna?

– Jag ansåg inte att en förbundsstyrelse kunde göra ändringar som skulle inskränka tidningarnas möjligheter att granska makten i Lärarförbundet utan att man lät medlemmarna och kongressen fatta det beslutet, säger Annica Grimlund

Nu togs frågan ändå upp på kongressen efter att medlemmar motionerat. Hur ser du på det?

– Det blev en protokollsanteckning där det säkerställdes att journalisterna på förbundets tidningar fortfarande är fria att granska förbundet om chefredaktören bedömer att det är nyhetsmässigt motiverat. Det var ju självklart bättre än ingenting.

Hur har tiden varit sedan du avgick?

– Det som tärt extra på mig var just att min arbetsgivare var ett fackförbund som jag hade hållit högt. Jag var både ledsen och arg. Jag tror ju på de fackliga idealen.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: